Društvo

Studiranje u Velikoj Britaniji: Šta je Čivning stipendija i kako se možete prijaviti za nju?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2024

-

07:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije realizuje prestižni program stipendiranja jednogodišnjih master studija na britanskim univerzitetima. 

Reč je o Čivning stipendiji koja na univerzitetima pokriva školarinu mesečni džeparac, obezbeđuje troškove apliciranja za studentsku vizu, kao i troškove putovanja u Veliku Britaniju na početku studija i troškove povratka u Srbiju nakon završetka studija, rekla je u jutarnjem programu Euronews Srbija alumnistkinja ovog programa Katarina Tadić.

Dva uslova za ovu stipendiju su znanje engleskog jezika kao i radno iskustvo. Alumniskinja Aleksandra Markov dodaje da je iz Srbije već više od 200 stunedanata prošlo kroz taj program, kao  i da je ova stipendija dostupna u brojnim državama

Studenti i mladi kojima deluje zanimljivo studiranje u Velikoj Britaniji mogu da se prijave za stipendiju do 5. novembra, međutim, Tadić je dodala da polaznici moraju sami da apliciraju za stipendiju kao i da se paralelno uspešno upišu na željeni fakultet.

"Svako ko aplicira za Čivning, aplicira posebno za stipendiju, on tu navodi tri programa koji želi da studira, ali zatim paralelno ti pojedinci sami apliciraju na univerzitet,  tako da treba da obezbede da su dobili i stipendiju i da su primljeni na univerzitet", kaže Tadić.

Markov dodaje da Čivning pokriva samo jednu godinu master studija, stoga studenti imaju sve opcije – da biraju programe koji traju godinu dana, ili da sami plate drugu godinu.

S obzirom na to da čitav proces može delovati komplikovano, alumni mreža bivših Čivning studenata, održaće onlajn predavanje 16. oktobra u 19 časova. Tu će svi zainteresovani moći da se informišu i da steknu jasniju sliku o tome šta je potrebno za studiranje u Velikoj Britaniji.

Više informacija o toj sesiji na Fejsbuk i Instagram stranici "Cheveningserbia".

Komentari (0)

Srbija