Društvo

Bukti epidemija malih boginja u regionu: Lekari strahuju da bi od septembra i u Srbiji mogla da se rasplamsa

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

25/07/2024

-

17:30

Bukti epidemija malih boginja u regionu: Lekari strahuju da bi od septembra i u Srbiji mogla da se rasplamsa
Bukti epidemija malih boginja u regionu: Lekari strahuju da bi od septembra i u Srbiji mogla da se rasplamsa - Copyright FoNet/USAID, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bukti epidemija malih boginja u regionu. Najteža je situacija u Bosni i Hercegovini, gde je od početka epidemije registrovano 7.000 zaraženih pacijenata, dok su dva tinejdžera od 17 i 18 godina iz Sarajeva i Zenice preminula. U Srbiji je od početka godine registrovan 181 slučaj morbila. Lekari strahuju da bi epidemija dodatno mogla da se rasplamsa kada se deca vrate u kolektiv- vrtiće i škole.

Broj zaraženih i u Srbiji je sada sigurno veći, jer je poslednji presek Instituit za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" radio 7. jula 2024. godine. Do tada je najviše obolelih registrovano je u Beogradu- 94, zatim u Novom Pazaru -46. Morbile su potvrđene i u Novom Sadu, Boru, Valjevu, Vranju, Nišu, Loznici, Krupnju.

Lekare posebno brine pojava malih boginja u Novom Pazaru, gde je mali obuhvat vakcinisane dece. U 2022. godinu MMR vakcinu (koja štiti i od tri zarazne bolesti - male boginje, zauške, rubeola), u tom gradu primilo je samo 29,7 odsto dece. To je mali odziv za vakcinacijom ako se zna da je za dobar kolektivni imunitet potrebno da se vakciniše 95 odsto dece.

MMV vakcina se prema u drugoj godini života (sa navršenih 12 meseci) i pred polazak u školu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" tоkоm 2020. i 2021. gоdinе u Srbiјi je registrovan nајniži obuhvat MMR vаkcinоm u pоslеdnjih 20 gоdinа.

Оbuhvаt оvоm vаkcinоm u drugој gоdini živоtа u 2020. gоdini iznоsiо је 78,1 odsto, а u 2021. gоdini svеgа 74,8 odsto. Оbuhvаt drugоm dоzоm, prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе škоlе, u 2021. gоdini iznоsiо је 85,8 odsto, dok je u 2022. gоdini biо 81,3 odsto.

Nešto bolje brojke bile su u 2023. gоdini, ali i to je daleko od željenih vrednosti. U drugoj godini života, prvu dozu vakcine primilo je 84,5 odsto dece, а prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе škоlе drugu dozu primilo je 91 odsto mališana. 

Pooštrene mere 

Оd 7. februara 2024. godine, kada se pojavio prvi slučaj malih boginja u Srbiji, nа snаzi su pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоškоg nаdzоrа. To podrazumeva da se prijavljuje svaka sumnja na morbile, da se lаbоrаtоriјski proverava svaka sumnja, da se zaraženi izoluju i leče, obavlja epidemiološki nadzor i traže kontakti.

profimedia

 

U svim domovima zdravlja obavljena je hitna i vanredna revizija vakcinalnih kartona. Roditelji nevakcinisane dece pozivani su da dovedu decu na imunizaciju.

Dr Dragoslav Popović, savetnik za imunizaciju strahuje da bi epidemija malih boginja u Srbiji mogla dodatno da se rasplamsa u septembru, kada deca krenu u školu i vrtić.

"Roditelji su u obavezi da za svako dete koje se upisuju u vrtić i školu donesu potvrdu da je vakcinisano. Međutim, sa tim se manipuliše, roditeljima se 'gleda kroz prste'. Sa tim se mora prestati, jer se tako pravi 'medsveđa usluga' ne samo tom detetu, već i svoj ostaloj deci", rekao je on za Euronews Srbija.

Napominje da će virus 'pronaći' sve koji nisu vakcinisani ili koji nisu preležali male boginje. Nije mu jasno zašto danas roditelji rizikuju, kada postoji efikasna vakcina koji štiti od te zarazne bolesti.

"Male boginje nisu bezazleno oboljenje. Mogu da daju ozbiljne komplikacije, pa i da dovedu do smrtnog ishoda. Nema igre sa virusom morbila. One su i dalje jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svetu među decom do godinu dana. Zašto bi rizikovali ako postoji vakcina koja efikasno, sa dve doze, štiti od malih boginja, ali i još dve zarazne bolesti", rekao je Popović.

Podseća da samo obuhvat od 95 odsto garantuje dobar kolektivni imunitet i čak i ako se pojavi virus on ne može da se širi.

On je apelovao na roditelje da vakcinišu decu po dinamici kako je predviđeno Kalendarom imunizacije, ali i na pedijatre da ne odležu imunizaciju.

Profimedia

 

"Apel je na roditelje ali i na zdravstvene radnike. Sa morbilama nema šale i ono što pravi najveći problem to je odgađanje vakcinacije. Nema razloga da se odgađa vakcinacija, pogotovo što je kod nas prva doza se daje nakon napunjenih 12 meseci", rekao je on.

Veliki "rezervoar" oseljivih osoba

Epidemiolozi upozoravaju da je godinama unazad mali obuhvat vakcinisane dece MMR-om, te da je stvoren veliki "rezervoar" osetljivih osoba. To znači da može da bukne požar koji teško može da se zaustavi, jer je reč o virusu koji se brzo i lako širi.

Srbija je visoku cenu platila u epidemiji koja je buknula 2017/2018. godine. Tada je zaraženo 5.800 ljudi, a preminulo je 15 osoba. Među preminulim i četvoro dece uzrasta do pet godina.

Novi Pazar je u toj epidemiji bio jedno od žarišta epidemije. U periodu od šest meseci zaraženo je oko 500 ljudi, a čak 70 odsto je bilo na bolničkom lečenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija