Društvo

Rad po vrućinama štetan po zdravlje: Koja su prava radnika i koliko poslodavci poštuju smernice?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2024

-

17:31

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Iako su vrućine kojima svedočimo prema informacijama RHMZ okarakterisane kao veoma opasne po zdravlje, radnici u određenim sektorima prinuđeni su da svoj posao obavljaju na otvorenom u najtoplijem delu dana. Iako ne postoji zakon koji reguliše radno vreme tokom vrućina, stručnjaci kažu da radnici imaju pravo da se žale inspekciji ukoliko nisu zadovoljni uslovima koje im pruža poslodavac, ali da to ne čine jer se plaše otkaza i lošijeg tretmana.

Apel da se od 10 do 17 časova ne izlažu visokim temperaturama ne važi za građevinske radnike, putare, poljoprivrednike i sezonske radnike koji nemaju drugog izbora nego da posao obavljaju po najvećim vrućinama.

Radnici na obilaznici oko Gornjeg Milanovca koja je deo pristupne saobraćajnice auta-puta Miloš Veliki kažu za Euronews Srbija da iako je temperatura na vrelom asfaltu znatno viša nego u hladu, "radi se punom parom".

"Što se tiče radova, mi se ponašamo kao da je 20 stepeni, mašine su nam tu, asfaltiranje ide", kaže radnik Andrija Mihailović.

Njegov kolega Miodrag Stanković dodaje da iako se radi na "40 plus stepeni", ima prostora i za odmor, ali i da voda najviše pomaže radnicima da se rashlade.

Visoke temperature nisu sprečile ni 23 godine starog studenta građevinskog fakulteta Nemanju Mitića da neophodnu praksu obavlja na jakom suncu.

"Takav je posao, navikli smo. Velike su temperature, ali imamo opremu koja nas štiti koliko tioliko", objašnjava Nikola.

MGSI, Đorđe Krstić

 

Apel da se ne izlazu visokim temperaturama ne važi ni za poljoprivrednike jer posao na imanju ne može da čeka.

"Svi pričaju da se sklonimo od deset do pet sa sunca, a mi to ne možemo da ispoštujemo, mi tad moramo da radimo jer po mraku i kiši to ne mozemo da radimo", kaže za naš medij Milijan Urošević iz sela Drenova.

Da su poljoprivrednici najorganizovaniji jer poslove planiraju unapred tvrdi Mirko Trifunović kome takođe radni dan počinje u pet ujutru i završava se u devet uveče.

"Uvek se planira ujutru šta će da se radi u toku dana, dan je raspoređen i za odmor i za rad, meni prija sunce tako da mi nije problem raditi", dodaje Mirko Trifunović, iz sela Miokovci kod Čačka.

Vesić: Poslodavci uglavnom poštuju smernice

Da fotelja ispod klima uređaja nije jedina lokacija na kojoj se prethodnih dana nalaze čelnici izvršne pokazao je ministar saobraćaja i građevinarska Goran Vesić koji je tokom posete radnicima na gradilištu "Beograd na vodi" poručio da poslodavci "uglavnom poštuju smernice za rad na otvorenom pri ekstremno visokim temperaturama".

mgsi.gov.rs

 

Podsetio je da je njegova preporuka poslodavcima da organizuju drugačije radno vreme, tako da između 11 i 16 sati radnici ne rade ili rade u zatvorenim delovima zgrade ili evenutalno u zgradama koje se nalaze u senci. 

Takođe, radno vreme treba da organizuju tako da ono počne ranije ujutru, a završi se kasnije uveče, kao i da se, gde god je moguće, organizuje treća smena, kao što je to slučaj na projektu izgradnje nacionalnog stadiona.

"Biće ekstremno visoke temperature, na koje nismo navikli i ljude treba zaštititi. Građevinska sezona je tokom leta, mora da se radi, ali radno vreme treba da počne ranije, čim svane, treba praviti pauze tokom dana i raditi što kasnije uveče, po mogućstvu uz smene tokom noći. To je moja molba svim poslodavcima. Da vodimo računa jedni o drugima i da zajedno gradimo Srbiju", istakao je tom prilikom Vesić.

Ipak, nijedan zakon ne obavezuje poslodavce da obustave rad tokom vrućina, iako postoje smernice za rad na otvorenom pri visokim temperaturama namenjenim poslodavcima.

Reljanović: Radnici imaju pravo da se žale, ali to retko čine

Naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo Mario Reljanović kaže za Euronews Srbija da radnici imaju pravo da prijave svoje poslodavce inpekciji za rad, ukoliko smatraju da je poslovođača prekršio mere bezbednosti po pitanju temperature, ali da radnici to čine "relativno retko u odnosu na ono što inspekcija pronađe prilikom nadzora".

"Broj onih koji se žale je dosta manji uglavnom zbog toga jer se radnici plaše da će biti otpušteni ili da će imati još lošiji tretman od strane poslodavca ukoliko ga prijave", objašnjava Reljanović.

Dodaje i da je inspekcija za rad tokom juna i jula ove godine podnela niz prekršajnih prijava, nekoliko stotine, zbog kojih će poslodavci morati prekršajno da odgovaraju.

"U slučaju da dođe do smrti radnika, poslodavac može krivično da odgovara. U principu, sistem je tako postavljen da odgoovrnost deluje destimulišuće za poslodavce, tako da oni ne prekidaju loše prakse, pa većina poslodavaca nikad ni ne bude predmet inspekcijskog nadzora", zaključuje naš sagovornik.

Detaljnije o merama koje bi stvorile povoljnije uslove za rad na visokim temperaturama možete pogledati ispod.

Euronews

Komentari (0)

Srbija