Društvo

Insitut za fiziku dobio projekat vredan 2,5 miliona evra: Iz Amerike u Srbiju se vraća vodeći svetski istraživač Božina

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2024

-

14:08

Insitut za fiziku dobio projekat vredan 2,5 miliona evra: Iz Amerike u Srbiju se vraća vodeći svetski istraživač Božina
Promo/Institut za fiziku/Bojan Dzodan - Copyright Promo/Institut za fiziku/Bojan Dzodan

veličina teksta

Aa Aa

Institut za fiziku u Beogradu saopštio je danas da su njegovi istraživači sa naučnim projektom "Hidden phases in 2D quantum materials" osvojili sredstva iz evropskog programa "ERA Chairs".

Projekat će realizovati grupa istraživača iz Centra za čvrsto stanje i nove materijale Instituta za fiziku u Beogradu, a njime je predviđen povratak iz Amerike u Srbiju jednog od vodećih svetskih istraživača u oblasti čvrstog stanja doktora Emila Božina, koji je doktorirao na Univerzitetu u Mičigenu, bio je istraživač na Kolumbija univerzitetu, a od 2010. godine radio je u Nacionalnoj laboratoriji Brukhejven.

Doktor Nenad Lazarević je ocenio da će projektom "Hidden phases in 2D quantum materials" i povratkom Božina biti uspostavljen "vodeći regionalni centar za eksperimentalnu fiziku čvrstog stanja“.

"Sredstva koja su odobrena u okviru projekta iznose 2,5 miliona evra, a omogućiće da se uspostavi nova jedinica koja će biti integrisana u Centar za čvrsto stanje i nove materijale i povezana sa postojećim laboratorijama u Centru – laboratorijama za čvrsto stanje, nanostrukture, 2D i elektronske materijale", navedeno je u saopštenju. 

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević je rekao da u institutu znaju da njihova "budućnost kao kvalitetne naučne institucije zavisi od intenzivnog rada na povratku istraživača iz naše dijaspore".

Promo/Institut za fiziku/Bojan Dzodan

 

Prema njegovim rečimna, "ERA Chairs" projekat je, posle dva osvojena ERC granta i Tvining projekta, "još jedan u nizu međunarodnih projekata koji će ojačati Institut, kako u pogledu infrastrukture i ljudskih kapaciteta, tako i u naučnom pogledu". 

"ERA Chairs" je instrument u okvirnom programu "Horizon Europe", namenjen jačanju istraživačkih kapaciteta univerziteta i instituta.

U septembru 2023. otvoren je poziv za projekte sa ukupnim budžetom od 97 miliona evra, na koji je Institut aplicirao sa predlogom projekta "Hidden phases in 2D quantum materials".

"U okviru projekta, predviđeno je da Institut u istraživanju kondenzovanog stanja materije i novih materijala koristi merenja sa velikih postrojenja i da uspostavi centar za obuku u novim metodama, koji bi bio otvoren za istraživače iz Srbije, regiona Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope", navedeno je u saopštenju.

Begović: Najveći naučni projekat

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović organizovala je danas prijem za istraživače Instituta za fiziku u Beogradu koji su dobili jedan od najvećih pojedinačnih naučnih projekata u vrednosti od 2,5 miliona evra i tom prilikom istakla da je projekat vezan za građenje ljudskih kapaciteta što znači da će u Srbiju da dođu svetski stručnjaci koji će da rade i žive ovde.

"Institut za fiziku je dobio prvi ERA Chairs projekat u okviru poziva Evropske komisije, a tema projekta su 2D kvantni materijali koji imaju neverovatnu primenu u razvoju novih senzora, novih materijala, solarnih panela, kao i u razvoju tranzistora", rekla je Begovićeva.

Prema njenim rečima, to znači znači da je Srbija pokazala da može da bude deo svetskih budućih trendova koji će da menjaju svet.

"Veliko mi je zadovoljstvo što je ovako jedan mladi i hrabar tim izašao na evropsku pozornicu i osvojio u jednoj vrlo kompetitivnoj trci ovaj projekat. Od 92 miliona evra koje su namenjeni za ove projekte, 2,5 miliona evra dolazi u Srbiju", navela je ona.

Begovićeva je poručila da je "nauka naš najbolji brend, kao i da su ovi ljudi njeni najbolji ambasadori".

"U septembru nam dolazi Emil Božina, svetski poznati ekspert koji sa svojom porodicom dolazi u Srbiju da radi na Institutu za fiziku, da dalje razvija nauku, da jačemo kapacitete, kao i da se povezujemo sa svetom", napomenula je ona.

Prema njenim rečima, jedina sigurna budućnost za razvoj Srbije je ulaganje u nauku, kao i u mlade i pametne ljude.

Osim ministarke Begović, na prijemu za istraživače Instituta za fiziku prisustvovali su i direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević, rukovodilac Centra za čvrsto stanje i nove materijale Instituta i šef projekta Nenad Lazarević, kao i viši naučni saradnici Jelena Pešić i Bojana Višić.

Komentari (0)

Srbija