Društvo

U petak presek stanja o upisu na fakultete, sledeće nedelje informacije o drugom roku

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2024

-

22:30

U petak presek stanja o upisu na fakultete, sledeće nedelje informacije o drugom roku
U petak presek stanja o upisu na fakultete, sledeće nedelje informacije o drugom roku - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Tanja Valič, Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić izjavio je danas da će u petak imati presek stanja o upisu na svim fakultetima, kada će se i sastati komisija za upis i verifikovati na kojim fakultetima je ostalo slobodnih mesta, a predsednik upisne komisije Dejan Filipović navodi da će sledeće nedelje biti poznate informacije i o drugom upisnom roku.

Nakon sednice Senata univerziteta, Đokić je novinarima rekao da se unapred zna da na pojedinim fakultetima neće biti mesta kako bi se održao drugi upisni rok, navodeći da je reč o Fakultetu organizacionih nauka, Arhitektonskom fakultetu, Medicinskom, Elektrotehničkom.

On je napomenuo da, prema informacijama koje imaju sa pojedinih fakulteta, nivo za upis bio je veći nego prethodne godine.

"Znači bilo je potrebno osvojiti veći broj ukupno poena iz škole i sa prijemnih ispita da bi se upisalo. Tako da to na neki način govori o tome da su kandidati ove godine za nijansu bolji od kandidata od prethodne godine, to je sve ovako jedan kumulativni zaključak bez konkretnih detalja za pojedine fakultete", rekao je rektor.

Prorektor za nastavu i predsednik upisne komisije Dejan Filipović kazao je novinarima da će sledeće nedelje biti održan sastanak centralne upisne komisije, gde će razmotriti gde ima upražnjenih mesta po fakultetima, i na budžetu i na samofinansiranju, i na taj način nakon sednice komisije sastaviti drugi upisni rok, koji sledi krajem avgusta i početkom septembra.

"Trenutno je i dodatni rok u toku, što znači da studenti koji nisu upisali željeni fakultet mogu da uzmu potvrdu da su polagali prijemni ispit i da obiđu neki drugi fakultet gde još ima mesta", rekao je on.

Dodao je da sve protiče bez problema, izuzev nekoliko manjih tehničkih poteškoća.

Napomenuo je da je ove godine manje interesovanje za nastavničke fakultete, fakultete prirodnih nauka, odnosno matematiku.

Dekan Fakulteta organizacionih nauka (FON) Milan Martić rekao je da taj fakultet prima 980 studenata godišnje, a da je ove godine prijavljeno 2.053 kandidata.

"Ove godine smo imali manje odustajanja kandidata koji su konkurisali kod nas. Rekao bih da je bilo manje kandidata koji su se opredeljivali da konkurišu na više fakulteta, već su konkurisali samo na fakultetu na kojem žele da studiraju", ocenio je Martić.

Dodao je da je prošle godine bio 1.347 rang kandidata koji je poslednji upisan na jedinstvenoj rang listi, a ove godine 1.242, odnosno nekih 105 mesta je ove godine viši rang.

Na početku sednice, članovi Senata razgovarali su sa državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Sašom Stevanovićem o uvođenju sistema "SPIRI", koji služi prikupljanju sredstava i olakšava upravljanje budžetom fakulteta.

Stevanović je na sednici istakao da bi taj sistem stupio na snagu već 1. januara iduće godine.

Rektor Beogradskog univerziteta novinarima je kazao da za taj sistem postoje brojna pitanja i brojne teme kako to tehnički da se realizuje.

"Postoje određeni problemi i postoji određena zebnja pojedinih dekana o tome kako će to izgledati, da li će to narušavati autonomiju univerziteta u finansijskom pogledu. Dobili smo uveravanje da neće i dogovoreno je da se sutra održi jedan sastanak u Ministarstvu, gde će biti pozvani predstavnici svih visokoškolskih ustanova, da o tome raspravljaju, da dobiju detaljnije informacije", naveo je rektor.

On je dodao da će sa ministarstvom biti održan još jedan sastanak u petak, a vezan je za troškove koje visokoškolske ustanove imaju prema komunalnim službama i koje ne mogu da izmiruju.

Kako je Senat doneo odluku da će od juna izmiravati te troškove samo u visini sredstava koje dobije od Ministarstva, u petak je planirano da se na sastanku nađe rešenje, da se određena sredstva za materijalne troškove upute onim fakultetima koji su, kako je rekao, najkritičniji, odnosno gde postoji veoma malo sopstvenih prihoda.

"Pošto smo već doneli odluku da ćemo uplaćivati samo onoliko koliko dobijemo od ministarstva, danas smo doneli odluku da ćemo sada napraviti dopise tim komunalnim preduzećima, da ćemo ih obavestiti o toj našoj odluci, zašto ćemo ubuduće uplaćivati samo toliko. Da znaju da to nije neki naš hir, već je to zapravo posledica toga što ne dobijamo dovoljno sredstava od našeg resornog ministarstva, odnosno od Vlade", rekao je Đokić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija