Društvo

Starlink uskoro u Srbiji: Šta sve donosi Maskova kompanija i kada i po kojoj ceni možemo da očekujemo brži internet?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2024

-

10:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

SpaceX-ova satelitska usluga Starlink trebalo bi da dođe i u Srbiju ove godine, nakon što je postala dostupna na 100 svetskih tržišta. Međutim, ni tri godine nakon podnošenja zahteva Ratel nije dao zeleno svetlo američkoj kompaniji. 

Pored Velikog i Malog medveda ili "bika", uskoro bi i građani Srbije mogli da vide "Putujući voz", ali ne kao novo sazvežđe, već kao satelite uz pomoć kojih bi brže koristili globalnu mrežu. 

Do tada promene ostaju pod znakom pitanja, jer iz Ratela za Euronews Srbija kažu da Starlink nije dobio dozvolu zbog nepotpune dokumentacije.

"Imajući u vidu da neophodna dokumentacija još uvek nije kompletirana od strane podnosioca zahteva za upis u evidenciju operatora, nisu ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi za otpočinjanje pružanja navedenih usluga", navedeno je u saopštenju Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.  

Starlink sateliti su postavljeni u niskoj orbiti zemlje i omogućavaju brzi internet čak i u područjima koja su slabo pokrivena poput ruralnih i zabačenih sredina. 

Prednosti Starlinka

Ostale prednosti koje Starlink pruža deo su šireg spektra, navodi IT stručnjak Radomir Lale Marković.

"Definitivno će se obezbediti bolja povezanost za škole, zdravstvene ustanove i druge neke ključne institucije koje se nalaze u ovim udaljenim područjima. Ono što može da bude korisno za građane je i povećana konkurencija među internet provajderima, jer to može da dovede do boljih usluga, a i do nižih cena za krajnje korisnike", objašnjava za naš medij Marković.

Zvanični cenovnik za Srbiju nije objavljen, ali oni koji žele mogu da se prijave za uslugu uz depozit od devet dolara.

profimedia

 

"Potom se plaća jednokratna naknada za opremu, troškovi za antenu i ruter i to je oko 499 dolara i onda kreće mesečna pretplata koja iznosi oko 99 dolara. Ovo, naravno, treba uzeti sa rezervom jer ovo su internacionalne cene, dok, po mom mišljenju, svaka lokalna država određuje kako će to biti primenjeno na njenoj teritoriji", ukazuje Marković.

Uprkos benefitima za buduće, digitalne generacije, kvalitet Starlinkovog signala i dometa lako može biti narušen, jer zbog ekstremnih uslova i neprilika koje su sve češće, pitanje je kakve posledice će ostaviti na nove igrače u nebeskom sazvežđu. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija