Društvo

Počela trka za najboljeg nastavnika u Srbiji, nagrada 1.000.000 dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/04/2024

-

13:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Fondacija "Alek Kavčić“ pokrenula je prvu srpsku nastavničku nagradu "Prosvetitelj". Prvo mesto na ovom takmičenju najboljih vaspitača, učitelja i nastavnika Srbije donosi 1.000.000 dinara. Ukupan nagradni fond iznosi 1.400.000 dinara, a osim glavne nagrade još četvoro finalista biće nagrađeno sa po 100.000 dinara.

Željka Radojičić Lukić, članica organizacionog tima prve srpske nastavničke nagrade "Prosvetitelj" kaže da je nagrada namenjena izuzetnim nastavnicima, učiteljima, nastavnicima u formalnom ili neformalnom obrazovanju.

Do 25. aprila su trajale nominacije i do tada su mogli da ih prijave direktori, kolege, roditelji, a do 15. maja oni se mogu prijaviti i sami. Zapravo, u obavezi su svi da popune prijavu i oni koji su nominovani i oni koji to nisu.

"Važno je da ispunjavaju sedam kriterijuma. Jedan od njih je nastavnička izuzetnost. Važno je i da imaju inovacije u nastavi. Važan kriterijem su vrline i moralne vrednosti i da li kroz nastavu implementiraju te vrline i moralne vrednosti", navela je ona za Euronews Srbija.

Prosvetitelj će biti proglašen 3. oktobra na svečanoj ceremoniji. Nagrađeni dobija milion dinara, a još četvoro finalista dobijaju po 100.000 dinara.

Dobitnik nagrade 40 odsto nagradnog fonda može da potroši na šta on želi, dok 60 odsto će morati da uloži u neki obrazovni projekat. 

Svim finalistima biće omogućerno da se prijave za međunarodno takmičenje "Global Teacher Prize“, takmičenje najboljih nastavnika na svetu.

VIŠE O OVOJ TEMI POGLEDAJTE U PRILOGU:

Komentari (0)

Srbija