Društvo

Može li Novi Pazar da bude novo žarište epidemije malih boginja: Lekari zabrinuti, mali obuhvat vakcinisane dece

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2024

-

15:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Novom Pazaru je pre nekoliko dana registrovan prvi slučaj malih boginja. Reč je o detetu koje nije bilo vakcinisano, a bilo je a bolničkom lečenju u Beogradu zbog drugih zdravstvenih tegoba. Novi Pazar bi mogao da bude novo žarište epidemije, jer je mali broj vakcinisane dece. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" tokom 2022. godine u tom gradu vakcinisano je 27,9 odsto mališana MMR vakcinom koja štiti i od malih boginja. U lokalnom Zavodu za javno zdravlje navode da je naredne (2023. godine) povećan broj vakcinisane dece prvom dozom na 57 odsto.

Brine ih što je od početka godine u starosnoj dobi predviđenoj kalendarom vakcinacije, cepivo primilo samo 8,3 odsto mališana. Lekari strahuju da se ne ponovi epidemija iz 2017/2018. godine kada je u Novom Pazaru i Tutinu od morbila obolelo skoro 500 osoba, a preminola su dva pacijenta.  

Inače, u Srbiji su od početka godine registrovana 63 slučaja malih boginja. Najviše inficiranih je u Beogradu (44), a među obolelima je i 12 dece mlađe od šest godina. Osim Beograda, morbile su se pojavile i u Novom Sadu, Boru, Nišu, Vranju, Valjevu, Mionici.

Za dobar kolektivni imunitet, koji ne dozvoljava širenje virusa, potrebno je da obuhvat vakcinisane dece bude veći od 95 odsto. Epidemiolozi kažu da je godinama unazad mali obuhvat vakcinisane dece MMR-om, te da je stvoren veliki "rezervoar" osetljivih osoba. To znači da može da bukne požar koji teško može da se zaustavi, jer je reč o virusu koji se brzo i lako širi.

Dr Iković: Zabrinuti smo

Portpatolka Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Maida Iković kaže da je u tom gradu, za sada, registrovan samo jedan slučaj malih boginja. Reč je o detetu (4) koje je bilo na lečenju u bolnici u Beogradu, zbog neke druge bolesti.

Profimedia

 

"Prijava je stigla iz tercijarne zdravstvene ustanove u Beogradu. Reč je o detetu (4) koje nije vakcinisano. Dete je bilo hospitalizovano u bolnici u Beogradu, pre pojave morbila,  zbog drugih zdravstvenih tegoba. Po povratku kući pojavili su se simptomi i dete je vraćeno za Beograd. Tamo su ga testirali i stigla je prijava da je pozitivno na male boginje", kaže Iković za Euronews Srbija.

Dodaje da ih brine mali obuhvat vakcinisane dece i podseća na epidemiju pre korone kada su imali skoro 500 zaraženih malim boginjama.

"U Titinu smo 2017. godine imali porodičnu epidemiju gde je inficirano pet osoba. Naredne godine u Tutinu je bilo 288 obolelih sa jednim smrtnim slučajem, dok je u Novom Pazaru infekcija potvrđena kod 183 pacijenta, sa jednim smrtnim slučajem. To su razlozi da se celo stanovništvo mobiliše i da vakcinišu decu", navela je ona.

Nekada i lekari zbunjuju roditelje savetima da se odloži davanje MMR vakcine dok dete ne progovori, prohoda. 

profimedia

 

"Osuđujuće kada se čuje da medicinski radnik ima takav stav. Treba verovati nauci, zašto smo se zakleli Hipokratovoj zakletvi da ćemo sprovoditi to što smo učili. Nikada nije bilo upitno treba li dati vakcinu detetu. Danas se mnogo stvari pomešalo. Jak je antivakserski lobi, informacije sa društvenih mreža dovode do haotičnog mišljenja kod građana. Ne vakcinisati danas dete je zločin", kategorična je dr Iković.

Kampanja sa UNICEF-om

Kako bi se povećao broj vakcinisane dece MMR vakcinom, ali i drugim obaveznim cepivima, Zavod za javno zdravlje u Novom pazaru je pod pokroviteljstvom UNICEF- a i Ministarstva zdravlja pokrenuo je jednogodišnji projekat čiji je cilj da se uđe u kolektive (vrtiće, škole) i osnaže roditelji da vakcinišu decu.

Lekari podsećaju da je najbolja zaštita vakcinacija, da male boginje nisu bezazleno oboljenje, da se dešavaju komplikacije u vidu zapaljenja pluća, zapaljenja moždanih ovojnica, pa i smrtnog ishoda.

Srbija je visoku cenu platila 2017/2018. godine kada je buknula epidemija malih boginja. Tada je u Srbiji zaraženo 5.800 ljudi, a preminulo je 15 osoba. Među preminulim je i četvoro dece uzrasta do pet godina. Novi Pazar je u toj epidemiji bio jedno od žarišta epidemije. U periodu od šest meseci zaraženo je skoro 500 ljudi, a čak 70 odsto je bilo na bolničkom lečenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija