Aktuelno

Predsednik Skupštine AP Vojvodine : Očuvanje porodice doprinosi jačanju društva kao celine, pruža sigurnost i podršku

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2024

-

16:45

Predsednik Skupštine AP Vojvodine : Očuvanje porodice doprinosi jačanju društva kao celine, pruža sigurnost i podršku
skupstinavojvodine.gov.rs - Copyright skupstinavojvodine.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas poručio je danas na konferenciji "Kod kuće, zajedno sa vama" i tom prilikom poručio da živimo u izazovnim vremenima u kojima je od velikog značaja pružanje čvrste institucionalne i lične podrške očuvanju porodice, kao i stvaranje uslova za njihov bolji ekonomski i socijalni položaj.

"Očuvanje porodice doprinosi jačanju društva kao celine, porodica pruža sigurnost i podršku, prenosi i neguje vrednosti, tradicije i norme koje stvaraju čvrste temelje za zdraviju zajednicu i društvo u celini", rekao je Juhas na konferenciji u  organizaciji Saveza porodičnih organizacija Karpatske regije i Udruženja velikih porodica 3+ iz Bačke Topole.

On je istakao da porodica igra i veoma značajnu ulogu u oblikovanju identiteta i osećaja pripadnosti i naglasio da veći broj dece u porodicama, pored demografskog i ekonomskog aspekta, doprinosi jačanju veza u lokalnim zajednicama, ali pomaže i očuvanju kulture, jezika i tradicije koja se prenosi na nove generacije, saopštila je Skupština AP Vojvodine.

"Živimo u vremenu u kome natalitet opada, stanovništvo je sve starije, a mladi napuštaju manje sredine u potrazi za egzistencijom. Zbog toga je naša dužnost i obaveza da uradimo sve što je u našoj moći kako bi mogli da ostanu u svojim sredinama, osnuju porodice, razvijaju poslove i žive život istog kvaliteta kao i u većim sredinama", poručio je Juhas.

Dodao je da pokrajinska administracija do sada uradila mnogo po pitanju pružanja podrške mladim bračnim parovima, kao i parovima sa troje i četvoro dece, te da, između ostalog, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova redovno raspisuje konkurse  za kupovinu kuća i poboljšanje životnih uslova u smislu adaptacije i renoviranja stambenih objekata.

Savez porodičnih organizacija Karpatske regije osnovao je više od deset udruženja sa ciljem pružanja podrške porodicama i širenja prijateljskih odnosa u Karpatskoj regiji i šire, kao i podsticanja saradnje među porodičnim organizacijama i civilnim udruženjima koje imaju iste ciljeve.

Na konferenciji "Kod kuće, zajedno sa vama", pored predstavnika organizatora i porodičnih udruženja, govorili su i narodni poslanik Balint Pastor, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Arpad Fremond i predsednik Opštine Bačka Topola Adrian Satmari.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija