Politika

Juhas: Autonomna pokrajina Vojvodine će nastaviti da aktivno učestvuje u radu Skupštine evropskih regija

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2024

-

18:53

Juhas: Autonomna pokrajina Vojvodine će nastaviti da aktivno učestvuje u radu Skupštine evropskih regija
Juhas: Autonomna pokrajina Vojvodine će nastaviti da aktivno učestvuje u radu Skupštine evropskih regija - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodina Balint Juhas izjavio je danas da će pokrajinski parlament nastaviti da posvećeno i aktivno učestvuje u svim programima i projektima Skupštine evropskih regija koji bi mogli da doprinesu nastavku stvaranja pozitivne slike o AP Vojvodini i Republici Srbiji u evropskim krugovima, kao i u onima koji će našim građanima doneti konkretne benefite.

Kako je saopštila Pokrajinska vlada, Juhas je to rekao na sastanku Biroa Skupštine evropskih regija (AER), u okviru Generalnog zasedanja AER u Batumiju, gde učestvuje i delegacija Skupštine AP u kojoj su, pored Juhasa, i potpredsednici Pokrajinske skupštine Damir Zobenica i Aleksandra Maletić.

"Kao što je to bio slučaj i do sada, ostaćemo pouzdan partner ovoj velikoj mreži evropskih regiona. Od velikog značaja je i činjenica što je potpredsednik Zobenica dugogodišnji potpredsednik AER-a, zadužen za regionalni ekonomski razvoj, jer je ekonomski razvoj svakako jedan od prioriteta i stubova politike naše pokrajinske administracije", rekao je Juhas na sastanku Biroa AER-a, na kojem su se razmatrali politički prioriteti AER-a za period 2024 - 2031.

On je dodao da će APV nastaviti da neguje i širi mreže saradnje i partnerstva sa regionima iz čitave Evrope.

Potpredsednik Damir Zobenica naglasio je da izazovi, sa kojima se Evropa trenutno suočava, ne bi smeli presudno da utiču na međuregionalnu i ekonomsku saradnju koja ima za cilj prosperitet regiona i unapređenje kvaliteta života građana.

"Potencijal za društvenu, ekonomsku i ekološku transformaciju je nepresušan i ukoliko ga iskoristimo, možemo stvoriti nova, održiva radna mesta, omogućiti veću socijalnu pravičnost i izgraditi prosperitetniju budućnost za sve regione širom Evrope", ocenio je Zobenica.

On je članice AER-a obavestio o tome da su u toku pripreme za VII Regionalni poslovni forum, koji će se tradicionalno na jesen održati u Novom Sadu, u organizaciji Skupštine APV, AER-a, Privredne komore Vojvodine i drugih. 

Zobenica je podsetio članice AER-a na dosadašnje uspešne rezultate tog značajnog poslovnog događaja u Novom Sadu i pozvao ih da iskoriste priliku da predstave svoj investicioni i poslovni potencijal i ideje, pronađu i razmene iskustva sa kompanijama i institucijama na događaju koji ima međunarodni karakter. 

Tokom sutrašnjeg dana, delegacija Skupštine AP Vojvodine učestvovaće i na 8. Crnomorskom samitu na temu proširenja Evropske unije i Crnomorskog regiona, kao i na Generalnoj skupštini AER-a.

 AP Vojvodina još od 2002. godine aktivno učestvuje u radu Skupštine evropskih regija, mreže koja okuplja veliki broj regija i međunarodnih organizacija.

Kroz svoj rad u okviru AER-a, Vojvodina je realizovala veliki broj zajedničkih projekata iz različitih oblasti koje su doprineli političkoj, ekonomskoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji sa regionima iz čitave Evrope.

Komentari (0)

Srbija