Aktuelno

Nastavljeno suđenje u slučaju "Ribnikar", svedočio otac ranjenog dečaka: Morao da preskače svoje mrtve drugare

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

12:59

Nastavljeno suđenje u slučaju "Ribnikar", svedočio otac ranjenog dečaka: Morao da preskače svoje mrtve drugare
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu danas je N.D., otac dečaka J.D. koji je ranjen 3. maja prošle godine u školi Vladislav Ribnikar, tokom svedočenja rekao da mu je sin preneo da je dečak koji je izvršio zločin tog dana imao “oči đavola". 

U nastavku parničnog postupka po tužbi maloletnog J.D. protiv oca, majke i dečaka koji je počinio ubistva u školi, ispitani su roditelji, odnosno zakonski zastupnici maloletnog J.D. koji je tom prilikom ranjen u butinu. 

Otac dečaka je naveo da mu je sin nakon masakra ispričao da je K.K. tada imao "crvene oči, oči đavola", kao i da je ranjeni dečak morao da preskače svoje ranjene i mrtve drugare kako bi pobegao iz učinioce. 

Takođe je rekao i da je njegovog sina jedan metak pogodio, a drugi promašio i da je nakon izlaska iz učionice dve devojčice koje su krenule za njim povukao kako ne bi bile "streljane". 

N.D. je najpre rekao da ga je sin pozvao oko 8.45 časova i rekao mu da je ranjen i zamolio ga da dođe po njega, zbog čega se on uputio ka školi, ali je J.D. već bio u Tiršovoj. Maloletnik je nakon tri dana izašao iz bolnice, ali je oporavak trajao duže jer je imao prostrelnu ranu u butini, koja je bila duboka i teško je zarastala. 

Kako je ispričao, njegov sin ima posledice zbog masakra, jer ne može da spava, plaši se petardi i jačih zvukova. 

Njegova supruga B.D., inače učiteljica u Ribnikaru, je tog dana bila u školi, a kada je čula pucnjavu, kako je rekla, pomislila je da neka proslava ispred škole. Ona je navela da je ubrzo nakon pucnjave ušao kolega i rekao "izlazite, izlazite puca se u školi", nakon čega je ona otišla u dvorište, gde joj je bio sin J.D. koji joj je saopštio da je ranjen.

Tanjug/Rade Prelić

 

B.D. je navela da nije videla krv na svom mlađem sinu, ali da je tražila starijeg koji je takođe bio u školi i koji ju je pozvao da joj kaže da je dobro i da je zaključan u sali za fizičko. 

Njenog mlađeg sina je Hitna pomoć zbrinula u dečijoj bolnici u Tiršovoj. Svedok je ispričala da njen sin više ne sluša muziku preko slušalica, kao i da reaguje na svaki zvuk, a roditelji su naveli da J.D. ide kod psihoterapeuta. 

Sudija je na kraju današnjeg suđenja naložila da se uradi veštačenje ortopeda -traumatologa i neuropsihijatra maloletnog J.D. i zakazala suđenje za 13. decembar.

Ova tužba je podneta protiv maloletnika K.K. i njegovih roditelja V.K. i M.K., i škole, a radi naknade nematerijalne štete usled pretrpljenog fizickog bola, straha i psihičkog bola. 

Pored ovog vode se još četiri parnična postupka i jedan krivični postupak. Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica ili ga eventualno odbija.

Pred Višim sudom u Beogradu vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dečaka, kao i instruktora i vlasnika streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je on krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina. Taj postupak je zatvoren za javnost.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija