Aktuelno

Nastavljeno suđenje za masovno ubistvo u Ribnikaru: Prvi put svedočili nastavnica, dadilja i DNK veštak

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/09/2024

-

14:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje roditeljima dečaka, koji je trećeg maja u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar ubio devetoro dece i čuvara te škole. Na prethodnom ročištu majka dečaka, Miljana Kecmanović, iskoristila svoje zakonsko pravo da ne svedoči u ovom postupku, koji je inače zatvoren za javnost. 

Današnjim suđenjem je završen glavni pretres, međutim on se nastavlja u petak, a kako su rekli advokati obe strane, sledeći glavni pretresi zakazani su za 8. i 11. oktobar. 

Kada je reč o današnjem suđenju, iako je najavljeno saslušanje radnika streljane, u kojem je maloletnik odlazio sa svojim ocem da bi učio da puca, on se danas nije odazvao, ali prvi put su se odazvale i danas saslušane dadilja K.K, kao i nastavnica istorije koja je ranjena 3. maja prilikom masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar. 

 

Euronews/Iva Jovančić

 

Advokat optuženih Irina Borović rekla je okupljenim novinarima da se tokom procesa vrši pritisak od starne tužilaštva na koji su oni sve vreme ukazivali.

"Davno su mi  ukazali javnosti, još u momentu optuženja, da je optuženje Miljana Kecmanovića bio samo vid pritiska od strane tužilaštva, koje vrše i na okrivnog Kecmanović Vadimira, kako bi potpisao sporazum o priznanju krivičnog dela. Takav je zapravo kvalitet ovog optužnog akta, a i navodnih dokaza kojima tužilaštvo raspolaže. Ja se nadam da će nakon ovog glavnog pretresa tužilaštvo uzeti u obzir odnos prema Miljani Kecmanović i  da će doneti malo drugačiju odluku od one pri kojoj i dalje ostaje", rekla je Borović. 

 

Euronews/Iva Jovančić

 

Sa druge strane, punomoćnih oštećenih Marko Janković rekao je da na današnjem ročištu nije izneseno ništa drugačije i novije od iskaza koji su već izrečeni.

"Nije se pojavio danas pozvani svedok, radnik streljane. Očekuje se da se pojavi na sljedećem glavnom pretresu i da daje iskaz na okolnosti na koje je predložen. Ispitivanje DNK veštaka je trajalo jako kratko, dakle ništa se nije promenilo u odnosu na ono što je do tada postojalo u fazi istrage, a odnosi se na to veštače", rekao je. 

Majka dečaka,  Miljana Kecmanovića, danas je u sud došla sa slobode u pratnji svojih advokata, dok je na suđenje iz pritvora došao i otac dečaka, Vladimir Kecmanović. 
 Punomoćnica oštećenih Zora Dobričanin je istakla da iako se bliži kraj ovog postupka, oni neće prestati da tragaju za saučesnicima ovog zločina. 

 

Ocu K.K. pritvor produžen za još 60 dana

Viši sud u Beogradu je 23. avgusta produžio pritvor za još 60 dana V. K., ocu K.K, i on može da traje najduže 60 dana.

"Pritvor mu je produžen zbog okolnosti koje ukazuju da će, u slučaju boravka na slobodi, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i s obzirom na to da je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka", saopšteno je iz tog suda.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

V.K. je optužnicom na teret stavljeno teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, dok je majci dečaka K.K. na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

U ovom postupku suđenje je počelo, ali je sudija odlučio da na predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zatvori suđenje za javnost.

Podsetimo, maloletni K.K. u vreme izvršenja ovog zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran što je pucao na svoje drugare iz pištolja koja je uzeo iz porodične kuće 1. maja. 

Njegovi roditelji su na prethodnim suđenjima izneli odbranu i odgovarali na pitanja tužilaštva, suda, branilaca i oštećenih, međutim nisu želeli da odgovaraju na pitanja punomoćnika oštećenih. Oni inače od početka ovog postupka negiraju krivicu.

Takođe, majci K.K. su izvršitelji nedavno zaplenili automobil "fijat 500", koji će biti prodat. Kako je Euronews Srbija već pisao u pitanju je naplata advokatskih troškova kolege Božovića (Ognjen) koji zastupa porodice oštećenih. Oni su u parničnom postupku podneli zahtev za naknadu štete.

Podsetimo, protiv roditelja dečaka se inače vodi pet parničnih postupaka po tužbama članova porodica ubijenih i ranjenih, a za naknadu nematerijalne štete. Takođe, protiv njih se vodi i krivični postupak koji je odlukom suda zatvoren za javnost radi zaštite maloletnih žrtava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija