Aktuelno

Ubijeni vehabija Senad Ramović već osuđivan za terorizam: Kakva je situacija u Novom Pazaru nakon policijske akcije?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2024

-

11:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vehabija Senad Ramović ubijen je u noći između subote i nedelje u akciji SAJ-a, nedaleko od Novog Pazara, u selu Hotkovo, gde se krio nakon terorističkog napada ispred ambasade Izraela u Beogradu 29. jula, u kom je samostrelom ranjen policajac. Prema rečima Ivice Dačića, ministra unutrašnjih poslova, Ramović, koji je već bio osuđen za terorizam, odigrao je ključnu ulogu u radikalizaciji Miloša Žujevića, koji je napao policajca. On je naveo i da policija prati oko 100 pripadnika vehabijskog pokreta, za koje se procenjuje da bi mogli da budu opasni.

Podsetimo, u noći između subote i nedelje, u selu Hotkovo vladalo je opsadno stanje nakon što su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) locirali Ramovića. Kako je Euronews Srbija tada izveštavao, Ramović je odbio da se preda i prilikom hapšenja je pucao na policiju.

Tokom akcije, celo selo, koje se inače nalazi par kilometara od centra Novog Pazara, bilo je blokirano i niko nije mogao da mu priđe. Nakon okršaja, u selo je ušla samo ekipa Hitne pomoći koja je mogla samo sa konstatuje smrt Ramovića.

Euronews/Enes Radetinac

 

Reporter Euronews Srbija javlja da su građani, drugog dana nakon ove akcije, uznemireni, ali navodi da su njihova mišljenja podeljena. Kako navodi, neki su u razgovoru rekli da bi detaljnije trebalo da se ovaj slučaj ispita, dok drugi smatraju da je ceo slučaj ubistvom Ramovića doživeo i svoj konačni epilog.

Takođe, Ramović je juče sahranjen upravo u selu Hotkovo. Euronews Srbija nije mogao da dođe do zvanične informacije o tome da li je islamska zajednica izvršila verski obred tokom sahrane, već o tome postoje samo spekulacije. 

Dačić: Ispalio tri-četiri hitaca u pripadnike MUP-a, krio se u kući zeta

Dan nakon policijske akcije oglasio i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je potvrdio da je Ramović ubijen u policijskom okršaju i istakao  da se tako desilo jer je on odbio da se preda. Kako je naveo, prilikom hapšenja je Ramović ispalio i tri-četiri hica na pripadnike MUP-a. 

Youtube/Mudzahedin1/Screenshot

 

"To je bila zajednička akcija BIA, MUP i Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru", rekao je tada Dačić za TV Prva. 

Ministar Dačić je naveo i da je akcija bila izvedena u selu Hotkovo, odakle je Ramović, ali da on nije bio u svojoj kući, već je pronađen u kući koja je nekoliko stotina metara od njegove i koja je vlasništvo njegovog zeta Aldina Birčovića, kriminalca iz Novog Pazara koji se trenutno nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Nišu. 

Podsetimo, ime Senada Ramovića ponovo je postalo aktuelno posle terorističkog napada 29. juna u Beogradu koji je počinio Miloš Žujović  (25), koji je po prelasku u islam uzeo ime Salahudin.

Mup RS

Miloš Žujović

Naime, on je tada ispred izraelske ambasade strelom u vrat teško ranio pripadnika srpske Žandarmerije Miloša Jevremovića, koji ga je potom neutralisao vatrenim oružjem. Dačić je rekao da je Ramović bio u bekstvu, kao i da su protiv njega podnete krivične prijave. On je zbog toga pobegao na teritoriju AP KiM.

Kako je naveo policija sada prati oko 100 pripadnika vehabijskog pokreta, za koje se procenjuje da bi mogli da budu opasni.

"Prate se u smislu toga da da postoji mogućnost da budu opasni, odnosno da učestvuju u nekim terorističkim aktivnostima", rekao je Dačić za televiziju Pink. On je takođe dodao da vehabijski pokret postoji dugi niz godina i decenija i da se smatra ekstremnim, ali da nisu svi pripadnici pokreta opasni po društvo.

Inače, Ramović je ranije zbog terorizma bio osuđen na 13,5 godina zatvora, zbog oružanog sukoba sa policijom u novopazarskom naselju Trnava. Tada je uhapšeno još 14 Ramovićevih saradnika.

Oni su se teretili su za planiranje ubistva tadašnjeg muftije Muamera Zukorlića, kao i za pripremu terorističkih napada u Beogradu i Novom Pazaru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija