Aktuelno

Viši sud u Beogradu: Optuženim hrvatskim pilotima za Petrovačku cestu sudiće se u odsustvu

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2024

-

16:04

Viši sud u Beogradu: Optuženim hrvatskim pilotima za Petrovačku cestu sudiće se u odsustvu
Ulaz u Viši sud u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Krivično vanraspravno veće Višeg suda u Beogradu – Odeljenje za ratne zločine, usvojilo je predlog Javnog tužilaštva za ratne zločine da se četvorici hrvatskih pilota sudi u odsustvu u predmetu "Petrovačka cesta - piloti".

Kako je saopšteno iz Višeg suda, rešenje o suđenju u odsustvu doneto je 6. avgusta ove godine, a okrivljeni su piloti M.V., R.Z., J.Ž. i B.D., kojima se optužnicom Tužilaštva za ratne zločine od 31. marta 2022. godine, na teret stavlja izvršenje krivičnog dela "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 KZJ u saizvršilaštvu u vezi člana 22 KZJ".

Protiv ovog rešenja, navodi se, dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rešenja.

Optužnica je podignuta protiv Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina. 

Oni se terete za ratni zločin protiv srpskog stanovništva, zbog opravdane sumnje da su 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti.

Prema optužnici četvorica okrivljenih se terete da su prekršili Ženevsku konvenciju i naredili avionske napade na civilno stanovništvo, koje je tada zaprežnim vozilima, traktorima i automobilima bežalo iz Hrvatske kroz Bosnu i Hercegovinu, kada je ubijeno 13 i ranjeno 24 civila. 

Kada je marta 2022. godine podignuta optužnica protiv četvorice pilota za ratni zločin na Petrovačkoj cesti, hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da je ona "politički motivisana" i da se, kako je naveo, Srbija  mora suočiti sa svojom prošlošću.

Plenković je tada ponovio da će Hrvatska zaštiti optužene pilote. "Smatramo da je čitava ova optužnica politički montirana optužnica i tako je gledamo. Srbija treba da se suoči sa svojom prošlošću, sa učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku", rekao je tada Plenković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija