Aktuelno

Ne može se sakriti grad koji na gori stoji: U Potkaljaji u Prizrenu osnovan manastir Svete velikomučenice Nedelje

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2024

-

21:25

Ne može se sakriti grad koji na gori stoji: U Potkaljaji u Prizrenu osnovan manastir Svete velikomučenice Nedelje
Ne može se sakriti grad koji na gori stoji: U Potkaljaji u Prizrenu osnovan manastir Svete velikomučenice Nedelje - Copyright Wikipedia

veličina teksta

Aa Aa

U Potkaljaji u Prizrenu osnovan je Manastir Svete velikomučenice Nedelje, a Svetu arhijerejsku liturgiju na praznik ove svetiteljke služio je mitropolit raško-prizrenski Teodosije.

Mitropolit je posle rezanja slavskog kolača čestitao praznik podsetivši na reči Jevanđelja da se ne može sakriti grad koji na gori stoji, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

"Okupili smo se u ovom hramu koji nepokolebivo stoji na prizrenskoj gori, poznatoj kao Potkaljaja, koji divno isijava blagodat i ljubav Božiju, da proslavimo divnu svetiteljku Hristovu, Svetu Nedelju. Kao što se ne može sakriti grad koji na gori stoji, tako se i ova svetinja nije mogla sakrti, nego je uz pomoć divnih ljudi iz celog sveta zasijala još lepše i sjajnije", rekao je mitropolit Teodosije.

Iako su, kako je kazao neki od inovernih imali druge planove za ovu svetinju, "volja Božija je bila da ovo mesto postane ženski manastir i da se ovde okupljamo i slavimo Vaskrsloga Boga", rekao je mitropolit raško-prizrenski.

Crkva Svete Nedelje nalazi se u delu grada pod imenom Potkaljaja, koji je ranije bio srpska četvrt, a smešten je na padini brda iznad grada, na čijem vrhu se nalaze ostaci Prizrenske tvrđave tzv. Kaljaje. 

Crkva je jednobrodna građevina, malih dimenzija, sa osmostranom kupolom, zidana kamenom i opekom, sa malo sačuvanog živopisa u njenoj unutrašnjosti.

U ruševinama hrama sačuvao se jedan izuzetan spomenik srpske srednjovekovne epigrafike - nadgrobni beleg monahinje Marine.

Sačuvan je klesani nadvratnik sa ulaza u pripratu na kome se nalazi Markov ktitorski zapis iz koga se vidi da je crkvu posvetio svojoj majci Jevrosimi, navodi se na sajtu Eparhije.

Prema pronađenom ktitorskom natpisu, starija crkva je bila posvećena Bogorodičinom Vavedenju i zadužbina mladog kralja Marka Mrnjavčevića (1371-1395) podignuta 1370/1371. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija