Aktuelno

Izrečene presude optuženima za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, oglasila se i Kancelarija za KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2024

-

09:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Osnovnom sudu u Prištini danas su izrečene presude u suđenju pripadnicima navodne kriminalne grupe za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića 2018. godine.

Krivim su proglašeni Nedeljko Spasojević (policajac), Žarko Jovanović (policajac) i Marko Rošić (građanin Severne Mitrovice). Dragiša Marković (policijski službenik) proglašen je krivim za zloupotrenu službenog položaja, dok je Silvana Arsović (sekretarica Olivera Ivanovića) oslobođena. 

Spasojević je osuđen na četiri godine i šest meseci zatvora, kao i na novčanu kaznu od 4.500 evra, dok je Rošić dobio 10 godina zatvora i 10.000 evra. Marković i Jovanović će morati da odsluže kaznu od četiri godine, dok će Jovanović morati i da plati 1.500 evra.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Svi su se ranije izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret. Takođe, optuženi su se branili sa slobode.

Prethodno je protiv Radeta Basare (policijski službenik) povučena optužnica zbog nedostatka dokaza. 

Svi oni su bili optuženi da su deo navodne kriminalne grupe na čijem čelu su se, kako piše u optužnici, nalazili Zvonko Veselinović i Milan Radojičić. Protiv njih dvojice nije podignuta optužnica.

I dalje je nepoznato ko su direktni izvršioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke Građanska inicijativa Sloboda, demokratija, pravda u Kosovskoj Mitrovici, a sudski proces je počeo u julu 2021. godine.

Kancelarija za KiM: Presuda politički motivisana i instruisana

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oglasila se saopštenjem u kojem navodi da današnja, kako kažu, skandalozna presuda "politički motivisana i instruisana kako bi se dodatno kriminalizovao srpski narod na KiM, a sve sa ciljem da Priština sakrije pravu pozadinu i izvršioce ovog mučkog ubistva".

"Presuda je doneta bez konkretnih dokaza, pod snažnim političkim i medijskim pritiskom iz Prištine, a Srbima je presuđeno i pre samog suđenja, a optužnica je tokom samog pricesa tri puta menjana. Zbog čega je izricanje presude tempirano baš na Vidovdan, za najveći praznik za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ako ne da bi Priština stvorila novu predstavu za javnost i ponovo se obrušila na Srbe?", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Odavno je poznato da za Srbe na Kosovu i Metohiji nema ni prava ni pravde i da važi da ih kadija i tuži i sudi, što i današnja presuda pokazuje"

Euronews/Vladislav Ćup

 

Iz Kancelarije za KiM kažu da će uprkos svemu nastaviti da se bore da se otkrije prava istina o ubistvu Olivera Ivanovića.

"Montirane Kurtijeve procese, političke presude i kriminalizaciju Srba nikada nećemo prihvatiti", zaključuje se.

Filipović: Zadovoljni smo jer je Silvana oslobođena, ali ostale kazne su drakonske

Jovana Filipović, zastupnica Silvane Arsović, sekretarice Olivera Ivanovića koja je danas pred Osnovnim sudom u Prištini oslobođena optužbe za pomaganje u ubistvu Ivanovića, rekla je za Euronews da je zadovoljna što je njena klijentkinja oslobođena, ali da su kazne za ostale optužene - drakonske.

"Od samog početka govorili smo da je Silvana nevina, ali je sudsko veće odlučilo da ona do kraja ostane u postupku, što je na neki način dobro, jer je nesumnjivo dokazala da nije kriva za dela koja su joj se stavljala na teret", rekla je Filipović i dodala:

"Takođe, ja sam i ranije govorila da je čitava optužnica haotična i da se na osnovu nje ne može doneti nikakva presuda, ali sudsko veće je imalo drugačiji stav i odlučilo se za kazne koje su, po meni, drakonske".

Euronews/Vladislav Ćup

 

Na pitanje novinarke Euronews Srbija Anđelke Ćup šta bi sada mogao da uradi Apelacioni sud, ako Tužilašto uloži žalbu na presudu, s obzirom na to da i dalje nisu otkriveni ni nalogodavci ni izvršioci ubistva, Filipović je rekla:

"Apelacioni sud može da potvrdi presudu ili je ukine u jednom delu, preinači... ali nema jasne sudske prakse. Očekujemo da če Apelacioni sud doneti pravičanu presudu u odnosu na Silvanu Arsović i druge učesnike procesa".

Inače, osuđenom Marku Rošiću odmah je određena i mera pritvora, pošto njegova kazna prelazi pet godina. Sudija Valjum Kurtaj na kraju suđenja rekao je da će osuđenima u zatvorsku kaznu biti uračunato vreme koje su proveli u pritvoru ili u kućnom pritvoru.

Komentari (0)

Srbija