Ostali sportovi

Bura ped Olimpijske igre u Parizu: Da li osuđeni silovatelj može da bude u olimpijskom timu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/07/2024

-

14:22

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Reprezentativac Holandije u odbojci na pesku Steven van de Velde koji je 2016. godine bio osuđen za silovanje 12-godišnje devojčice, predstavljaće tu zemlju na Olimpijskim igrama u Parizu. 

Lana Nanovski bavila se tom temom u novom izdanju Kocke, s obzirom na to da se nižu brojni komentari zabrinutih sportista i navijača iz celog sveta. 

Ko je dozvolio njegovo učešće? 

"Zvanični nacionalni olimpijski tim odlučuje o svojim članovima, odnosno  svojim predstavnicima, to je rečeno iz Međunarodnog olimpijskog komiteta, tako da je odluku doneo holandski Olimpijski tim".

Van de Velde, koji danas ima 29 godina, i sam je govorio o tome što je uradio kada je imao 19 godina u Engleskoj. On je za nacionalnu televiziju rekao:

"Uradio sam ono što sam uradio, ne mogu da vratim vreme, pa ću morati da snosim posledice. Možete suditi, naravno, ali to je najveća greška u mom životu". 

Holandski olimpijski komitet je na kritike odgovorio da je dozvolio sportisti da učestvuje na OI i da predstavlja tu zemlju, jer je pokazao osobama koje ga okružuju i privatno i profesionalno da razmišlja o tome što je uradio. Kažu da je njegov povratak u sport omogućen kada je ispunio smernice koje je Savet propisao, odnosno uputstvo za integritet ličnosti koje propisuje kada sportista može da se vrati u sport i pod kojim uslovima nakon što odsluži zatvorsku kaznu. 

profimedia

 

Inače, i holandski Olimpijski komitet i Odbojkaški savez te zemlje su u saopštenju naveli da podržavaju povratak Van de Veldea sportu i naveli da su se konsultovali sa Međunarodnom odbojkaškom federacijom u vezi sa njegovim učešćem i da su njegove šanse za recidiv nikakve, tako da on ispunjava sve uslove da bi predstavljao tu zemlju na Olimpijskim igrama. 

Sve to probudilo je različite reakcije, mnogi su zabrinuti, pa tako i izvršna direktorka Centra za bezbedni sport Amerike. Ona je kaže da će svi timovi iz celog sveta biti u Parizu vrlo uskoro, kada budu počele Olimpijske igre, a među njima će biti i maloletnih sportista, i da se na ovaj način šalje opasna poruka, da uspeh, da medalje i novac znače više od njihove bezbednosti. 

Jedna advokatica se oglasila na društvenoj mreži X, sa pitanjem da li je 12-godišnja žrtva dobila samo delić podrške koliko je dobio Van de Velde. 

Takođe ima i onih komentara koji se odnose na sportiste koji su suspendovani sa igara zbog korišćenja kanabisa. Jedan korisnik napisao je:

"Pozitivan test na kanabis i ispao si sa Olimpijade, ali silovanje dece 'dobrodošao u tim'".

Neki komentari se takođe odnose i na sportiste Rusije i Belorusije kojima je onemogućeno da učestvuju na mnogim takmičenjima. 

Sve to je podstaklo korisnike društvenih mreža da pokrenu brojne peticije kako Steven van de Velde ipak ne bi učestvovao na Olimpijskim igrama. Ima ih nekoliko, jedna od njih već ima skoro 10.000 potpisa, a korisnici su se potrudili da i na Wikipediji dodaju da je on uvršten u registar seksualnih prestupnika u Velikoj Britaniji. 

Međutim, čini se da je Holandija odlučila da vrati Van de Veldea u sport i deluje da će tako i ostati, jer za to nema nikakvih pravnih prepreka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport