Život

Francuska dala ogroman novac za čišćenje Sene, a ona i dalje prljava: Pod znakom pitanja takmičenja na OI

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/06/2024

-

15:26

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Do Olimpijskih igara u Parizu ostalo je manje od mesec dana, ali reka Sena u kojoj bi trebalo da se održi takmičenje u triatlonu i maratonskom plivanju na deset kilometara i dalje nije bezbedna za kupanje, pokazuju analize vode.

Regionalni prefekt Mark Gijom objavio je u petak da uzorkovanjem utvrđeno da u Seni postoji visok nivo fekalnih bakterija, uključujući ešerihiju i da nisu ispunjeni standardi koje postavljaju Olimpijske igre, ali je dodao da je ipak uveren da će takmičenja biti moguća.

Francuska je na čišćenje reke, u kojoj je plivanje zabranjeno već ceo vek, za sedam godina potrošila neverovatnih 1,4 milijarde evra, a predsednik Emanuel Makron najavio da će se lično okupati u Seni ove godine, doduše, ne precizirajući kog dana. I gradonačelnica Pariza En Idalgo je ohrabrivala građane da će projekat biti uspešan, obećavajući da će i ona zaplivati 23. juna, ali je u poslednjem trenutku odustala od tog datuma "zbog obaveza oko izbora".

Građani besni

Brojni stanovnici Pariza izrazili su nezadovoljstvo zbog stanja u kom se nalazi njihova reka, a u susret 23. juna, kada je bilo zakazano plivanje gradonačelnice, pokrenuta je kampanja pod heštegom #JeChieDansLaSeineLe23Juin. Nepoznati inicijatori pozvali su građane da svi u isto vreme obave veliku nuždu u Seni, a anonimni programer je čak napravio sajt na kom "učesnici" mogu da izračunaju koliko će biti potrebno da njihove fekalije dođu do centra grada.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

 

"Problem je u tome što uz sve te resurse nisu rešili društvene probleme koje trenutno imamo. Osećamo se napušteno. Vidimo šta je njima prioritet", rekao je programer za Actu Paris.

Prema njegovim tvrdnjama, ljudi su besni zato što je na čišćenje potrošen veliki novac, dok se zanemaruju ostali problemi.

Osim toga, Parižani se uz Olimpijske igre susreću i sa povećanim troškovima gradskog prevoza, a sa ulica su uklonjeni svi improvizovani kampovi beskućnika, zbog čega optužuju vlasti da pokušavaju da "sakriju siromaštvo" stanovnika. 

U međuvremenu, na društvenim mrežama šire se fotomontaže na kojima se vide wc šolje postavljene duž Sene i reka preplavljena toalet papirom.

Još nije poznato kako će se stanje Sene odraziti na olimpijski raspored. Reka je vekovima bila tretirana kao kanalizacioni odvod, a jake oluje čak i danas mogu da dovedu do prelivanja otpadnog sadržaja direktno u reku. 

Naime i kišnica i otpadne vode sprovode se lavirintom podzemnih kanala do fabrika za preradu vode, ali se tokom jakih padavina ventili popuštaju i sav sadržaj sprovodi u Senu, kako bi se sprečilo izlivanje na ulice.

Međutim, to bi trebalo da promeni "Bazen Austerlic" zapremine 50.000 kubnih metara koji će, kada bude završen, prikupljati kišnicu. 

Komentari (0)

Magazin