Košarka

Pešić pred pripreme za OI: Optimizam je uvek tu, bićemo svi srećni sa svakom medaljom

Komentari

Autor: Euronews

24/06/2024

-

20:33

Pešić pred pripreme za OI: Optimizam je uvek tu, bićemo svi srećni sa svakom medaljom
Svetislav Pešić - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije okupila se u beogradskom hotelu "Kraun plaza" gde je selektor našeg nacionalnog tima, Svetislav Pešić, održao konferenciju za medije pred pripreme za Olimpijske igre u Parizu. 

Popularni Kari je započeo sa rečima podršle porodici Kapičić. Podsećamo, domaću javnost je danas rastužila vest da je legenda Crvene zvezde, Dragan Kapičić, preminula u 76 godini života. 

"Malo nas je zatekla vest o Kaponji (Dragan Kapičić prim. aut.). Ogromna tuga i žalost. Legendarni predsednik KSS i moram istaćida me je lično to potrefilo. Život ide dalje", istakao je Pešić i potom čestitao našim selekcijama u drugim sportovima:

"Čestitam pre svega odbojkašima, a fudbalerima želim sutra dobar rezultat na EP. Mi zvanično počinjemo pripreme, iako neki individualno treniraju već nedelju dana. Što se tiče plana, prva tri dana ćemo raditi individualno uz preglede i testiranja, usled obaveza prema sponzorima." 

Potom je objasnio proces kojim će se odvijati pripremni period.

"Eto, 28. krećemo sa timskim pripremama. Prva faza zavrpšava se sa dve trening utakmica sa Holandijom i Turskom. Idemo u Abu Dabi gde igramo sa Australijom i Amerikom, posle se vraćamo u Srbiju. Dosta selekcija imaju kvalifikacione turnire. To je to što se tiče plana", rekao je naš selektor.

Umesto Vladimira Lučića, Aleksa Radanov

"Ekipu smo odredili. Umesto Lučića, mi smo pozvali Radanova i sa 16 igrača počinjemo pripreme".

Svetislav Pešić je veliki optimista pred turnir. Iako nekadašnji trener Crvene zvezde smatra da je konkurencija u Parizu sada ogromna, te da svi imaju šanse, nada se, i navodi da bi bio krajnje zadovoljan ukoliko bi se "orlovi" vratili sa medaljom oko vrata, ma koje legure ona bila. 

"Optimizam je uvek tu, ali uvek polazimo od realnih ciljeva koje želimo da ostvarimo. I realne ciljeve je teško ostvariti. Nalazimo se na početku procesa. Olimpijski turnir je najjači u istoriji, možda samo Japan i Južni Sudan nemaju iskustva. Biće to izazovan, ali i kratak turnir. Ako bude kako mi želimo, biće to šest zahtevnih utakmica. Amerika, Kanada i Francuska su favoriti. Mi ćemo biti svi srećni sa svakom medaljom. Hemija je najvazniji deo ovog procesa. Imamo talenta i kvaliteta, ali moramo svaki dan da radimo na hemiji. Tako ćemo teške situacije lakše prevazići".

Istakao je naš selektor i način na koji hemija funkcioniše u reprezentaciji, a usputno je pomenut i slogav "svi za jednog, i jedan za svi", koji je postao zaštitni znak Mundobasketa u Manili. 

"Nikola je u procesu rehabilitacije i terapije, za sada je sve dobro i nadamo da će u narednih sedam dana da se priključi ekipi"

"Naravno da je hemija drugačija u odnosu na klupsku. Igrači dolaze iz različitih liga, sistema i navika. Oni su tamo 11 meseci i fokusirani su na pravila koja tamo važe. Onda dođu ovde, reprezentacija traži drugačiji pristup. Imamo talenat ponavljam, ali to nije sve. Važno je kako rešavamo konflikte i situacije. Konflikt je dobar za pametne ljude. Nadamo se da je Manila veliko iskustvo koje ce nam pomoci da brze udjemo u dobru komunikaciju i onda da radimo na taktici", istakao je seleketor košarkaške reprezentacije Srbije. 

Prokomentarisao je Svetislav Pešić i nastup na Mundobasketu, a takođe je dodatno naglasio da se naš tim neće baviti Amerikancima posebno, već da je to još samo jedna prepreka na putu do konačnog cilja - osvajanje medalje. 

"Neće biti velikih promena. Mi smo na SP napravili najbolji procenat šuta, treći po broju asistencija. Ovde će biti jači protivnici, ali želimo da kontrolišemo našu sudbinu. Ne bavimo se Amerikancima, ali je ovo jači tim od 'Drim tima' iz Barselone. To je bilo '92, a sada je 2024. Košarka je napredovala i ova njihova je ekipa je jača od te. Mi ne želimo da se slikamo sa njima, biće to interesanto posle toliko godina, gde ne NBA košarka i kosarka van Amerike", rekao je Pešić.

Srbija će u Parizu nastupiti u grupi sa Južnim Sudanom, pobednikom kvalifikacionog turnira u Porto Riku i najtežim protivnikom, Sjedinjenim Američkim Državama. Olimpijske igre će se održati od 26. jula do 11. avgusta, a naš nacionalni tim pokušaće da ponovi uspeh iz Rija, kada je pod komandom Aleksandra Đorđevića stigao do srebrne medalje. 

Komentari (0)

Sport