Čačanski kafić ima najlepšu domaću kafu u zemlji: Prava tajna krije se iza jedinstvenog načina pripreme
Komentari28/01/2025
-15:16
Za ljubitelje kafe ne postoji dobar ili loš način pripremanja iste jer je to stvar ukusa. Kafa predstavlja ritual i uvod u opuštanje i uživanje u ispijanju omiljenog napitka.
Međutim, neka pravila moraju da se poštuju ako želimo specifičan ukus kafe. Jedinstven i upečatljiv način pripreme je njeno kuvanje na kvarcnom pesku. Baš tako je pripremaju u jednom kafiću u Čačku.
Dragan Vujučić, vlasnik kafeterije, otkriva svoje jedinstveno iskustvo pripreme kafe korišćenjem kvarcnog peska, što predstavlja pravu revoluciju u pripremi ovog omiljenog napitka.
"Kafu ćemo pripremiti na kvarcnom pesku, a ispod peska se nalaze grejači koji ga zagrevaju, pa on ravnomerno zagreva džezvu", objašnjava Vujučić za Euronews Srbija.
Ovaj proces omogućava da se toplota ravnomerno raspoređuje, što je ključno za postizanje savršenog pritiska u džezvi.
"U zavisnosti od svežine kafe, možemo uticati na njenu rastvorljivost u vodi, čime su iskustva koja dobijamo jedinstvena"
Kao preduslove za dobijanje visokokvalitetnog napitka, Vujučić ističe važnost sirovina.
"Generalno za kvalitet napitka potrebna je kvalitetna kafa, ali i voda", napominje on.
Kada se ova kombinacija priprema na kvarcnom pesku, rezultat je ne samo ukusniji, već i lepršaviji napitak.
"Reakcije gostiju su fenomenalne", zaključuje Vujačić.
Komentari (0)