Srbija u društvu najboljih: Čuvene Mišlenove zvezde dobila dva restorana, vodimo vas u jedan
Komentari19/12/2024
-19:19
Beograd i Srbija zvanično su dospeli na svetsku gastronomsku mapu. Dva naša restorana, "Langouste" i "Fleir de Sel", dobili su čuvene Mišelionove zvezdice, što je prvi put u istoriji da se to priznanje dodeljuje restoranima iz naše zemlje.
Zvezdice nisu samo simbol vrhunskog kvaliteta, već i ulaznica Srbije u klub vrhunske gastronomije.
Euronews Srbija posetio je restoran "Langouste", gde nas je dočekao šef kuhinje Marko Đerić. Na početku razgovora kaže da se oseća sjajno zbog ovog priznanja.
"Više puta sam rekao i danas i prethodnih par dana. Stvarno, poseban osećaj. Nikada se ovako nisam osećao u svojoj profesionalnoj karijeri, ali ne samo ja i ceo naš tim ovde u restoranu. Na sedmom smo nebu, što bi se reklo", kaže Đerić.
Govoreći o kriterijumima za dobijanje ovog priznanja, Đerić ističe dve stvari - kvalitet i kontinuitet u tom kvalitetu.
"Bez pravljenja kompromisa sa kvalitetom namirnica, sa kvalitetom usluge pre svega, ambijentom. Kao što vidite, ovde se nalazimo u našem restoranu i imamo pravi pogled na ušće naše dve reke. Tako da, samo kontinuitet u kvalitetu i to je po meni recept koji je na kraju i došao do toga da dobijemo tu Mišelinovu zvezdicu", kaže on.
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pošto Mišelinova komisija uvek dolazi nenajavljena, niti se predstavlja, Đerić nam je ispričao da ni oni nisu primetili kada je Mišelinovo osoblje bilo u restoranu.
"Uvek ima par situacija kada sumnjamo da je možda inspektor iz Mišelina. Kriterijumi koji to oni postavljaju ili na osnovu čega oni dolaze baš ovde, mi ne znamo, mi smo upali njima za oko, oni su izabrali Beograd kao destinaciju i sada Srbiju kao destinaciju gde može da im bude, da kažem, zanimljivo. Izgleda da se nešto novo dešava i sami biraju koje restorane će da posete, u odnosu na neke njihove standarde i onda na kraju dolazi i ta ocena", zaključuje on.
Kompletno gostovanje u emisiji Hajde da razgovaramo možete pogledati u videu na početku teksta.
Komentari (0)