Život

"Virstelštand" na UNESCO listi: Bečki kiosci sa kobasicama postali deo nematerijalnog kulturnog nasleđa

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2024

-

19:12

"Virstelštand" na UNESCO listi: Bečki kiosci sa kobasicama postali deo nematerijalnog kulturnog nasleđa
"Virstelštand" na UNESCO listi: Bečki kiosci sa kobasicama postali deo nematerijalnog kulturnog nasleđa - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Bečki kiosk sa kobasicama Virstelštand (Würstelstand) uvršten je ove nedelje na listu nematorijalnog kulturnog nasleđa Uneska.

Kako prenosi AP, to je mesto gde se i ulični čistači, menadžeri, turisti i slavne ličnosti okupljaju radi istog ukusnog zalogaja, koji je sada dobio i zvanično priznanje da je deo austrijskog nasleđa. 

Tako se kiosk sa kobasicama pridružio prepoznatljivim vinotekama (Heurigen) glavnog grada Austrije, koje se nalaze na listi od 2019. godine i poznatoj kulturi gradskih kafea, koji su na listi od 2011. godine.

Tanjug/AP/Heinz-Peter Bader

 

Kiosci sa kobasicama, koji sada mogu da ukažu na istoriju koja seže generacijama unazad, više su od izvora gastronomskog zadovoljstva.

U ponudi su grubo kuvana kobasica, dimljena kobasica sa sirom koji curi, ljutkasta kobasica i specifično začinjena kobasica.     

"Štandovi sa kobasicama imaju dugu istoriju u Beču", rekao je Jozef Bicinger, čiji se Bicinger Virstelštand nalazi pored muzeja Albertina, odmah iza Bečke državne opere.

Tanjug/AP

 

Tradicija seže u vreme Austrougarske imperije pre Prvog svetskog rata, kada su bivši vojnici postavljali pokretne objekte za pripremu i prodaju hrane da bi zaradili za život. 

Najstrariji takav kiosk u gradu na stalnoj lokaciji je Virstelštand Leo, koji služi kobasice od 1928. godine.

Unesko oznaka "odaje počast tradiciji, gostoprimstvu i raznolikosti našeg grada", naveo je gradonačelnik Mihael Ludvig u saopštenju.

"Ova titula je priznanje za sve one Bečlije koji svojom toplinom i svojim šarmom čine štandove za kobasice više od mesta za užinu - mesto susreta gde se spajaju radost života i kultura", istakao je on.   
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin