Život

Savremena mađarska kuhinja začinjena tradicijom Dana svetog Martina

Komentari

Autor: PR

15/11/2024

-

14:07

Savremena mađarska kuhinja začinjena tradicijom Dana svetog Martina
Savremena mađarska kuhinja začinjena tradicijom Dana svetog Martina - Copyright Promo/Collegium Hungaricum Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Na Dan svetog Martina, koji se obeležava 11. novembra, mađarska tradicija nalaže da se jede guščije meso i da se zalije bar čašom mladog vina, kako ne biste ostali gladni i žedni cele godine. Mnoge su priče, legende i običaji vezani za ovaj praznik, a Mađarski kulturni centar (Collegium Hungaricum Beograd) predstavio ih je Beogradu kroz novu vrstu mađarske gastronomije, koja spaja kulinarsku tradiciju sa Mišelinovim priznanjima. 

Promo/Collegium Hungaricum Beograd

 

Prema legendi, Martin, sin rimskog tribuna rođen u Mađarskoj, bio je vojnik Rimskog carstva i jedne hladne noći u Francuskoj pola svog ogrtača je dao prosjaku. Iste noći Martinu se u snu prikazao Isus u tom ogrtaču, preobrazivši tako vojnika u božijeg slugu i propovednika hrišćanstva, čiji je život bio ispunjen nizom čuda i izlečenja. A kakve veze ima Sveti Martin sa guskama? Budući ponizan, nije želeo da bude izabran za biskupa Tura 371. godine, te se sakrio među guske, koje su ga izdale gakanjem.

Promo/Collegium Hungaricum Beograd

 

Koliko je ovaj svetac značajan za Mađarsku govori i činjenica da je kolevka mađarskog hrišćanstva, benediktinska opatija Panonhalma posvećena upravo njemu, a brojni su običaji i verovanja vezani za praznovanje dana posvećenog Svetom Martinu. Na primer, ako Sveti Martin dođe na belom konju, tačnije ako pada sneg, zima će biti blaga, a ako dođe na smeđem konju, biće hladna, ako sanjate u noći Svetog Martina, bićete srećni, itd. Zapravo, Dan svetog Martina je u Mađarskoj poslednji dan pred božićni post, dan kada se sme, ali i valja, dobro pojesti i popiti. 

Mađarska, koja danas ima 75 restorana u Mišlenovom vodiču (što ovenčanih zvezdicama, što sa Mišlenovom preporukom), Dan svetog Martina proslavlja spajajući bogatu kulinarsku tradiciju i kreativnost savremene gastronomije.

Promo/Collegium Hungaricum Beograd

 

Upravo u želji da taj jedinstveni spoj predstavi Beogradu,  Mađarski kulturni centar pozvao je 14. novembra u naš grad vrhunskog šefa Gabora Langera, čije je kulinarsko umeće nagrađeno Mišlenovom preporukom. Puter od šampanjca, guščja pašteta (foie gras), pačeća čorba i pačeća prsa, slana karamela i bela čokolada sa marakujom bili su na meniju praćeni pažljivim izborom vina i šampanjca. Tako je šef koji vodi restoran na imanju “Kreinbacher” u poznatoj mađarskoj vinskoj regiji Šomlo, izabrao da  šampanjac “Kreinbacher Brut Nature” prati guščju džigericu na žaru. 

Ukoliko i vi želite da uživate u savremenoj mađarskoj kuhinji začinjenoj tradicijom Dana svetog Martina, ne morate putovati u Mađarsku. Beogradski restoran "Dorian Gray" će narednih 14 dana na meniju nuditi jela koja je kreirao Mišlenovom preporukom ovenčan šef Gabor Langer. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin