Život

Španski grad Malaga zabranjuje nova izdavanja stanova turistima u 43 naselja jer im podižu cene nekretnina

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2024

-

21:20

Španski grad Malaga zabranjuje nova izdavanja stanova turistima u 43 naselja jer im podižu cene nekretnina
Španski grad Malaga zabranjuje nova izdavanja stanova turistima u 43 naselja jer im podižu cene nekretnina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti španskog grada Malage zabraniće nova kratkoročna turistička iznajmljivanja u 43 gradska naselja, kako bi odgovorile na revolt stanovnika da im turizam, koji je u porastu, podiže cene na tržištu nekretnina.

Grad na jugu Španije tako se pridružio drugim sredinama u toj zemlji u suzbijanju kratkoročnih rentiranja stanova, računajući i Barselonu, koja planira da ukine dozvole za turističko iznajmljivanje do 2028, preneo je Rojters.

Stanovnici, koji protestuju zbog visokih zakupnina i nedostatka dugoročne ponude stanova, krive za to kratkoročno iznajmljivanje na platformama, kao što su Airbnb i Buking, kao i priliv stranaca koji biraju Malagu za bazu za rad na daljinu.

Zabrana, koju je objavilo gradsko veće Malage, biće usmerena na kvartove u kojima je više od osam odsto svih kuća izdato na kratkoročnoj osnovi, navodi se u saopštenju.

U centru Malage, kratkoročni odmori čine 65 odsto ukupnog turističkog smeštaja, navodi se u studiji koju su sprovele lokalne vlasti.

Turisti koji borave u hotelima bili bi oslobođeni poreza, što bi zahtevalo sprovođenje reforme nacionalnog zakona.

Tokom protekle decenije, Španija je imala porast potražnje za kućama za iznajmljivanje od migranata i porodica sa niskim primanjima, navodi se u nedavnim podacima Banke Španije.

Međutim, stanodavci često biraju iznajmljivanje turistima zbog bolje zarade.

Malaga ima 14.000 hotelskih kreveta i još 40.000 u apartmanima za odmor, rekao je gradonačelnik tog grada Fransisko De la Tore.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin