Život

Romeo i Julija savremenog doba: Vatikanska banka dala otkaz zaposlenima koji su se venčali, mladenci se obratili Papi

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

21:58

Romeo i Julija savremenog doba: Vatikanska banka dala otkaz zaposlenima koji su se venčali, mladenci se obratili Papi
Romeo i Julija savremenog doba: Vatikanska banka dala otkaz zaposlenima koji su se venčali, mladenci se obratili Papi - Copyright Tanjug AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Vatikanska banka je navodno dala otkaz muškarcu i ženi koji su se oglušili o zabranu braka između zaposlenih, na način da im je ponuđeno 30 dana da odluče ko će od njih dati otkaz, da bi onaj drugi mogao da zadrži posao.

Kako je objavio Guardian, mladi par koji su italijanski mediji prozvali "Romeo i Julija", venčao se u avgustu, verujući da će biti pošteđeni drakonskog pravila zabrane venčavanja između zaposlenih, čija je primena trebala da počne u septembru.

Niko od mladenaca nije hteo da da otkaz, tako da su oboje otpušteni nakon isteka roka u utorak, javio je Il Mesađero.

Banka Vatikana, koja je potrošila veći deo prethodnih deset godina čisteći knjige i reputaciju nakon više skandala, najavila je primenu tog pravila početkom juna.

Ta politika, čija je namena bila prevencija nepotizma, bila je duže vreme u pripremi, ali je navodno počelo njeno sprovođenje nakon što je poslednji preostali supružnik bračnog para koji je radio u banci otišao u penziju.

profimedia

 

Pravilo, koje takođe zabranjuje članovima osoblja da se venčavaju za zaposlenog i u nekoj drugoj instituciji Vatikana, javno je objavljeno nakon što su ogorčeni zaposleni mladenci podelili detalje o svom otkazu sa italijanskom štampom.

Pravdajući svoju politiku, baka je u saopštenju u septembru navela da je namera bila da se "osigura jednak tretman", kao i da je pravilo "od suštinskog značaja za sprečavanje neizbežnih sukoba interesa profesionalne vrste između potencijalnih supružnika", kao i mogućih sumnji među klijentima i široj javnosti u vezi menadžmenta u kome su zaposleni porodično povezani.

Mladenci koji su dobili otkaz u Vatikanskoj banci obratili su se prošlog meseca papi Franji, koji je odobrio to pravilo, opisujući "nepravednu" situaciju u dugačkom pismu, kako je preneo Il Mesađero.

List je preneo i da je bračni par najavio da postoji mogućnost da se obrate i sudu u Vatikanu. 

Portparol Vatikanske banke nije bio dostupan za komentar.
 

Komentari (0)

Magazin