Život

Svemirska kapsula Spejseksa stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu: "Dragon" došao po zaglavljene astronaute

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

12:15

Svemirska kapsula Spejseksa stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu: "Dragon" došao po zaglavljene astronaute
Tanjug/AP/NASA - Copyright Tanjug/AP/NASA

veličina teksta

Aa Aa

Svemirska kapsula "Dragon" američke kompanije Spejseks, koja sledeće godine treba da vrati na Zemlju zaglavljene američke astronaute Barija Buča Vilmora i Sunitu Vilijams, stigla je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), saopštili su danas američka svemirska agencija NASA i Spejseks.

NASA je objavila na platformi X da su se njen astronaut Nik Hejg i ruski kosmonaut Aleksandar Gorbunov iskrcali na ISS ubrzo nakon što je kapsula "Dragon" pristala sinoć na stanici.

Oni su stigli na ISS u okviru misije Spejseksa "Crew-9", koja je prema prvobitnom planu trebalo da preveze četiri astronauta, ali su sada dva prazna mesta u kapsuli ostavljena za Vilmora i Vilijams zbog toga što je za svemirski brod "Starlajner" kompanije "Boing" kojim su u junu stigli na ISS utvrđeno da nije bezbedan za njihov povratak na Zemlju, prenosi Reuters.

Kapsula "Starlajner" imala je određene tehničke kvarove prilikom leta, zbog čega je NASA odlučila da se kapsula vrati prazna na Zemlju ranije ovoga meseca.

Vilmor i Vilijams, koji su prema prvobitnom planu trebalo da ostanu na ISS osam dana, sada treba da se vrate na Zemlju sa Hejgom i Gorbunovom u kapsuli "Dragon" u februaru sledeće godine.

Vraćanje astronauta u letelici "Spejseksa" veliki je udarac za "Boing" zbog toga što je let u junu bio prva misija posade na "Starlajneru" upućene na ISS i "Boing" je trebalo da se takmiči sa "Spejseksom" za ugovore sa NASA, navodi Independent.

"Boing" je saopštio da ima gubitak od 125 miliona dolara u programu "Starlajner".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin