Nauka

Prva "civilna" svemirska šetnja i muzika iz "Ratova zvezda" na violini: Astronauti "Polaris Dawn" misije se vratili kući

Komentari

Autor: Space

16/09/2024

-

12:21

Prva "civilna" svemirska šetnja i muzika iz "Ratova zvezda" na violini: Astronauti "Polaris Dawn" misije se vratili kući
Prva "civilna" svemirska šetnja i muzika iz "Ratova zvezda" na violini: Astronauti "Polaris Dawn" misije se vratili kući - Copyright Prinstscreen YouTube/Space Intelligence

veličina teksta

Aa Aa

Misija SpaceX kompanije "Polaris Dawn", u kojoj su prvi put u istoriji i civili bili u svemirskoj šetnji uspešno je okončana u nedelju, spuštanjem kapsule u okean, nadomak obala Floride.

"Dragon" letelica spustila se u ranim jutarnjim satima, a posada koju su činili komandir Džared Ajzakmen, pilot Skot Potit i inženjerke Sara Džilis i Ana Menon, helikopterom je transportovana na bezbedno.

"Srećni, zdravi, kod kuće. Sviće nova era komercijalnih letova u svemir i još mnogo toga dolazi", naveli su na zvaničnom nalogu na mreži "X" iz ove misije.

 

 

Misija je, nakon nekoliko dana odlaganja, lansirana prošlog utorka iz Kenedi svemirskog centra, a njihova letelica stigla je do najveće udaljenosti na kojoj je ijedan čovek bio u poslednjih pedeset godina, odnosno od Apollo lunarnih misija.

Oni su prošli opasni Van Alenov pojas radijacije i dostigli visinu od 1.400 kilometara - tri puta veću od udaljenosti Međunarodne svemirske stanice, a u četvrtak su Ajzakmen i Sara Džilis izveli i prvu svemirsku šetnju u kojoj su testirali nova SpaceX astronautska odela.

Iako su Potit i Menon ostali vezani unutar kapsule iskusili su svemirski vakuum, budući da je poklopac kapsule bio otvoren tokom kratkog izlaska njihovih kolega.

Bio je to "ogroman korak napred" za komercijalnu svemirsku industriju, ocenio je šef Nase Bil Nelson, prenosi Space.

Uzbudljivi solo na violini

Posada je tokom petodnevne misije izvela oko 40 naučnih eksperimenata, na primer, ubacivanje endoskopskih kamera kroz sopstvene noseve i grlo, kako bi ispitali kako boravak u bestežinskom prostoru utiče na respiratorni sistem. 

Takođe su demonstrirali funkcionalnost SpaceX-ovih Starling internet satelita, tako što su zemaljskoj kontroli poslali video visoke rezolucije, na kom se vidi Džilis, dok na violini svira kompoziciju iz jednog od filmova "Ratovi zvezda".

"Polaris Dawn" prva je od tri misije Polaris programa, nastalog u saradnji SpaceX i Ajzakmena, 41-godišnjeg osnivača i izvršnog direktora kompanije "Shift4 Payments", koji je navodno investirao 200 miliona dolara sopstvenog novca u civilnu orbitalnu misiju SpaceX "Inspiration4" 2021. godine.

Poslednja misija rezervisana je za prvi let Starship broda sa posadom, sledeće generacije letelica kompanije SpaceX, namenjene za međuplanetarna putovanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin