Život

Decenijama zaljubljen u podvodni svet: Ronilac iz Hrvatske snima fantastične prizore iz dubina Jadranskog mora (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/09/2024

-

12:52

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Velimir Vrzić imao je samo četiri godine kada se zaljubio u ronjenje. Svoju ljubav pretočio je u profesiju, a u eri savremenih tehnologija tokom svojih zarona pravi snimke i fotografije od kojih zastaje dah.

Deli ih sa svojim pratiocima na društvenim mrežama, gde dobijaju na hiljade pregleda.

"Moja baza je celo Jadransko more. To su ozbiljni projekti koji se bave ekologijom, zaštitom mora, zaštitom izvora pitke vode. Svi smo mi svesni da je planeta svakim danom zagađenija i zato prenosimo naše znanje, za bolje sutra svih na zajedno", kaže Vrzić za Euronews Srbija.

Strastveni ronilac objašnjava da se ekologijom bavi duže od deset godina, ali da sa svojim kolegama radi na tome da podigne svest mlađim generacijama o važnosti čuvanja mora.

"Do sada smo gostovali u nekoliko stotina škola da pokažemo deci, da ukoliko bace PVC ili bilo kakav otpad u more, da to neće nestati - da će to potonuti na dno mora i na meni i mojim kolegama roniocima je da im to pokažemo i da budu bolji ljudi", objašnjava Vrzć.

I posle više decenija ronjenja, naš sagovornik kaže da more ne prestaje da ga fascinira.

"Ja se bavim ronjenjem i ništa drugo me ne interesuje.  More je jedno predivno mesto i svaki uron je drugačiji. Nekad može biti malo ružniji dan, što se tiče vremena. Međutim, podvodni svet je toliko veličanstven i fascinantan, da je svaki uron lep. To je nešto čime se bavim 40 godina", kaže ronilac.

Prinskrin/Youtube/Velimir Vrzić - Underwater explorer

 

On dodaje da život buja na svakom centimetru morskog dna, gde ima mnogo korala, puževa svih oblika i vrsta i mnogo boja. Pronalazi čak i stare olupine brodova.

"Mi ronioci, bez obzira na to odakle dolazimo, svi koristimo velike reflektore koji te boje pokazuju. Naravno, kroz stotine godina, još u doba antike, brodovi su tonuli, a puno njih ima i dan-danas. Još uvek su na morskom dnu. Koristeći moderne tehnologije, kilometre prelazim u jednom uronu i svaki put na drugom mestu. To je nešto toliko lepo da se ne može rečima opisati", objašnjava Vrzić. 

On je pozvao sve ljubitelje podvodnog sveta, da kada posete Jadransko primorje, odu u neki ronilački centar ili klub i iz prve ruke dožive lepote podvodnog sveta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin