Život

Tema seksa nepoželjna u školskim udžbenicima na Floridi, izdavačke kuće smatraju to cenzurom i idu na sud

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2024

-

22:25

Tema seksa nepoželjna u školskim udžbenicima na Floridi, izdavačke kuće smatraju to cenzurom i idu na sud
Tema seksa nepoželjna u školskim udžbenicima na Floridi, izdavačke kuće smatraju to cenzurom i idu na sud - Copyright Printscreen YouTube/Nebojsa Krljar

veličina teksta

Aa Aa

Velike američke izdavačke kuće podnele su tužbu protiv Floride zbog zakona koji omogućava školama da zabrane raspoređivanje ''seksualno eksplicitnih'' ili ''neprimerenih'' knjiga u svojim bibliotekama.

U tužbi, koju su u četvrtak podneli izdavači, uključujući ''Penguin Random House'' i ''Simon & Schuster'', tvrdi se da taj zakon na Floridi krši pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana, kao i da su njime zabranje dela autora poput Maje Anđelu i Ernesta Hemingveja, prenosi BBC.

''Na Floridi nema zabranjenih knjiga. Seksualno eksplicitan materijal nije prikladan za škole", rekla je portparolka Ministarstva obrazovanja Floride Sidni Buker.

Radi se o zakonu usvojenom prošle godine na Floridi, a koji zahteva od škola da razviju mehanizam kojim bi roditelji mogli da ulože prigovor na određene knjige koje se nalaze u bibliotekama ili učionicama.

Zakon definiše knjige koje podležu uklanjanju iz biblioteka kao sve one koje ''opisuju seksualno ponašanje" ili koje su ''neprikladne za nivo razreda i starosnu grupu" učenika u školi.

Prema izveštaju koji je u aprilu objavila Pen Amerika, neprofitna organizacija koja se zalaže za slobodu govora, na Floridi je zabeleženo 3.135 zabrana knjiga od jula 2021. do decembra 2023.

Pen Amerika je saopštila da većina uklonjenih knjiga one koje ''govori o LGBTQ+ identitetima, što uključuje likove koji nisu belci, koje govore o rasi i rasizmu, koje uključuju prikaze seksualnih iskustava u najširoj interpretaciji tog shvatanja".

Među uklonjenim knjigama su ''Za kim zvono zvoni" Ernesta Hemingveja, ''Najplavlje oko" Toni Morison i ''Ana Karenjina'' Lava Tolstoja.

Pojedini autori bestselera, uključujući Džona Grina i Džodi Pikolt, kao i roditelji koji se protive zakonu Floride, takođe su se pridružili tužbi izdavača.

Oni tvrde da državni zakon dozvoljava školama da automatski zabrane knjige bez konsultacija sa ''profesionalcima, kao što su nastavnici ili stručnjaci za medije, da odrede koje su knjige prikladne".

Dodaje se da su neke škole zabranile knjige koje uključuju frazu ''vođenje ljubavi", ne uzimajući u obzir kontekst knjige u celini.

U tužbi je navedeno da ova ograničenja ''važe za sve razrede, od vrtića do dvanaestog razreda", uz obrazloženje da je zakon stvorio ''režim stroge cenzure"“ u školama, piše BBC.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin