Život

Tomiko Itoka je najstarija osoba na svetu: Japanka koja je osvajala vrhove planina ima 116 godina

Komentari

Autor: Euronews

22/08/2024

-

16:19

Tomiko Itoka je najstarija osoba na svetu: Japanka koja je osvajala vrhove planina ima 116 godina
Tomiko Itoka je najstarija osoba na svetu: Japanka koja je osvajala vrhove planina ima 116 godina - Copyright Tanjug/AP/City of Ashiya

veličina teksta

Aa Aa

Tomiko Itoka (106) iz Japana najstarija je osoba na svetu, objavila je Ginisova knjiga rekorda. Tomiko je titulu preuzela od Marije Branjas Morere iz Španije, koja je pre nekoliko dana preminula u 117. godini.

Gerontološka istraživačka grupa potvrdila je da je Japanka rođena 23. maja 1908. godine, a kada joj je saopšteno da je postala najstarija na svetu, kratko je rekla: "Hvala vam", prenosi Euronews.

Majka četvoro dece trenutno živi u staračkom domu u Ašiji. 

Rođena je u Osaki, a u srednjoj školi bavila se odbojkom. Udala se u 20. godini i rodila dve ćerke i dvojicu sinova. Tokom Drugog svetskog rata radila je kancelarijski posao umesto svog supruga u fabrici tekstila.

Tanjug/AP/City of Ashiya

 

Imala je vrlo aktivan život i često je planinarila, a osvojila je, između ostalih vrh Nidžo na planinskom vencu Kongu u Japanu.

U sedamdesetim godinama života dva puta se pela na 2.067 metara visoku planinu Ontake, i to u običnim patikama. 

Nastavila je život avanturistkinje i posle 80. rođendana, pa je tako učestvovala u hodočašću po  manastirima kod Osake obišavši pešice 33 hrama. U stotoj godini se popela uz kamene stepenice hrama u Ašiji bez pomoći štapa.

Voli da jede banane, a dan započinje napitkom na bazi jogurta. 

Rođendan je proslavila pre tri meseca, a dobila je tortu i čestitku od gradonačelnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin