Život

Preminula Marija Morera, najstarija osoba na svetu

Komentari

Autor: Guardian

20/08/2024

-

16:15

Preminula Marija Morera, najstarija osoba na svetu
Preminula Marija Morera, najstarija osoba na svetu - Copyright Prinskrin/Youtube/LaVanguardia

veličina teksta

Aa Aa

Najstarija osoba na svetu, Špankinja Marija Branijas Morera koja je preživela dve pandemije i dva svetska rata, preminula je u 117. godini života.

"Napustila nas je Marija Branjas. Umrla je onako kako je želela: u snu, mirno i bez bola", napisali su članovi njene porodice na njenom zvaničnom nalogu na mreži "X".

Branjas koja je poslednje dve decenije živela u staračkom domu u Olotu, u svojoj poslednjoj objavi napisala je da se oseća slabo.

"Bliži se vreme. Ne plačite. Ne volim suze. Iznad svega, ne patite za mnom. Gde god da odem, biću srećna", poručila je Morera orenosi Guardian.

Ginisova knjiga rekorda upisala je Branjeras kao najstariju osobu na svetu u januaru 2023. godine, nakon što je preminula Francuskinja Lusil Radon.

Marija Morera rođena je 4. marta 1907. u San Francisku, manje od četiri godine nakon što su poletela braća Rajt i dve godine pre nego što je počela gradnja Titanika.

Njeni roditelji su godinu dana pre njenog rođenja emigrirali u SAD, ali su osam godina kasnije odlučili da se ipak vrate u Španiju. Prilikom povratka otac joj je umro na brodu od tuberkoloze, a ona je zbog pada na brodu trajno izgubila sluh na jedno uvo, navodi se u Ginisovoj knjizi rekorda.

Morera je u Barseloni provela Prvi svetski rat, Španski građanski rat i Drugi svetski rat, kao i pandemiju Španske groznice, a smatra se da je najstarija osoba koja je uspela da se oporavi od kovida, kojim se zarazila u maju 2020. Ima troje dece, 11 unuka i 13 praunuka.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najdugovečnija osoba ikada je Francuskinja Žana Luiza Kalman, koja je rođena 21. februara 1875, a živela je 122 godine i 164 dana. 

Komentari (0)

Magazin