Život

Zvezda TikToka upisana u Ginisovu knjigu rekorda: Papagaj Apolo pokazao zavidnu sposobnost prepoznavanja predmeta

Komentari

Autor: Guiness World Records

12/08/2024

-

20:41

Zvezda TikToka upisana u Ginisovu knjigu rekorda: Papagaj Apolo pokazao zavidnu sposobnost prepoznavanja predmeta
Zvezda TikToka upisana u Ginisovu knjigu rekorda: Papagaj Apolo pokazao zavidnu sposobnost prepoznavanja predmeta - Copyright Prinstscreen YouTube/Guinness World Records

veličina teksta

Aa Aa

TikTok senzacija afrički sivi papagaj Apolo dokazao je da je jedna od najpoznatijih ptičjih zvezda interneta i upisan u Ginisovu knjigu rekorda, nakon što je prepoznao najviše predmeta nego i jedan papagaj pre njega. 

Ova simpatična ptica, koju na TikTok-u ima 2,8 miliona pratilaca, uspešno je imenovala 12 različitih predmeta koje joj je pokazao njen vlasnik, a postoji mogućnost da može i više od toga.

"Nikad se ne zna šta će Apolo naučiti ili kakve bi rekorde mogao da obori", rekli su njegovi vlasnici za Ginisovu knjigu rekorda.

Ptičica deli dom sa dva crnoglava papagaja - Soleil i Ofelijom, koji se takođe ponekad pojavljuju u njegovim videima. 

Apolo je obučavan prema instrukcijama dr Ajrin Peperberg, koja je jedna od najpoznatijih stručnjaka za ponašanje životinja i koja je uspela da svog sivog papagaja Aleksa nauči da broji do šest i prepoznaje najrazličitije predmete i boje. 

Papagaji se obučavaju tako što jedna osoba podučava, a druga osoba stoji uz pticu i modeluje tačne odgovore na postavljene zadatke. U Apolovom slučaju, njegovi učitelji bili su njegovi ponosni vlasnici Dalton i Viktorija Mejson, koji kažu da im je cilj da podignu svest o prirodnoj inteligenciji životinja.

Mejsonovi su prvi put videli Apola u decembru 2020. u lokalnom pet šopu i odmah su znali da će postati član njihove porodice.

"Nadamo se da će ova titula promeniti značenje fraze 'ptičiji mozak'", kažu oni.

Komentari (0)

Magazin