Život

Pronađeni novi artefakti u ''svetom gralu'' olupina kod obala Kolumbije

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2024

-

16:51

Pronađeni novi artefakti u ''svetom gralu'' olupina kod obala Kolumbije
AP/Colombian Institute of Anthropology and History - Copyright AP/Colombian Institute of Anthropology and History

veličina teksta

Aa Aa

Novi artefakti pronađeni su na čuvenoj španskoj galiji "San Hoze", nakon prvog robotskog istraživanja olupine broda stare tri veka, saopštila je kolumbijska vlada.

Među pronađenim arfefaktima su sidro, kao i deo brodskog tereta poput bokala i staklenih flaša, a smatra se da ukupna vrednost blaga na olupini iznosi nekoliko milijardi dolara, prenosi CBS News.

"Rezultati ovog istraživanja otkrili su neviđeni skup arheoloških dokaza, koji su uveliko proširili naše znanje", navodi se u saopštenju kolumbijskih institucija zaduženih za istraživanje olupine.

Direktorka Kolumbijskog instituta za antropologiju i istoriju Alena Kajsedo istakla je da smatra da je moguće pronaći nove artefakte kako bi se razjasile dodatne činjenice o legendarnoj galiji.

Nazvan "svetim gralom" olupina, San Hoze je bio u vlasništvu španske krune kada ga je potopila britanska mornarica u blizini grada Kartahena 1708, a od 600 članova posade, preživela je samo nekolicina ljudi.

Istraživanje je takođe otkrilo "biološku raznovrsnost na morskom dnu" u blizini olupine, pokazujući vrste poput ajkule bez peraja i sabljarke na oko 2.000 stopa ispod površine.

''Potonuće je stvorilo dinamičan i živi ekosistem na morskom dnu, pružajući sklonište i hranu za različite oblike morskog života", navodi se u saopštenju. 

Kolumbijska vlada veruje da prvo istraživanje "pokreće pitanja o tačnim uzrocima potonuća".

U britanskim dokumentima se navodi da je brod pretrpeo "unutrašnju eksploziju", zbog čega je potonuo sa svojim blagom i stotinama putnika, navodi kolumbijska vlada.

Španski izveštaji, međutim, ukazuju na bitku.

Brod se vraćao iz Novog sveta na dvor španskog kralja Filipa V, natovaren blagom poput sanduka smaragda i oko 200 tona zlatnika.

Španija je položila pravo na brod i njegov sadržaj prema konvenciji UN-a koje Kolumbija nije potpisnica, dok domorodački Bolivijci Kara Kara tvrde da im je bogatstvo ukradeno.

Na olupinu takođe pravo polaže američka kompanija za spasavanje Sea Search Armada, koja tvrdi da ju je prva pronašla pre više od 40 godina.

Ova kompanija je tužila Kolumbiju ispred Stalnog arbitražnog sud UN-a, tražeći 10 milijardi dolara.

Kolumbija je u maju proglasila mesto brodoloma ''zaštićenim arheološkim područjem" kako bi se "garantovala zaštita nasleđa".

Tačna lokacija olupine čuva se u tajnosti kako bi se artefakti sačuvali od avanturista i lovaca na blago.

Komentari (0)

Magazin