Život

Indijac dobio "besplatnu vožnju u svemir" na raketi Džefa Bezosa, kandidat će biti izabran na osnovu javnog glasanja

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2024

-

20:22

Indijac dobio "besplatnu vožnju u svemir" na raketi Džefa Bezosa, kandidat će biti izabran na osnovu javnog glasanja
Indijac dobio "besplatnu vožnju u svemir" na raketi Džefa Bezosa, kandidat će biti izabran na osnovu javnog glasanja - Copyright Tanjug APLM Otero

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za istraživanje svemira i ispitivanje (SERA), koja se udružila sa kompanijom Džefa Bezosa "Blu oridžin" ponudila je 11-minutnu "besplatnu vožnju u svemir" civilnim kandidatima koji su voljni da otputuju.

SERA je odbarala Indiju među partnerskim nacijama za vožnju pored Karmanove linije, 100 kilometara iznad površine zemlje, preneo je TV Wionnjuz. 

Karmanova linija se smatra ulaznom tačkom u svemir.

"Želimo da istraživanje svemira učinimo otvorenim za sve. Prikupili smo sredstva da sponzorišemo ovu misiju, tokom koje ćemo leteti sa šestočlanom posadom, uključujući i jednog Indijca" rekao je Džošua Skurla, suosnivač SERA.

Prema SERA, raketa Nju Šepard kompanije "Blu oridžin" bi se koristila za prevoz kandidata do Karmanove linije, a zatim bi ih vratila na zemlju radi kontrolisanog sletanja.

"Uzbuđeni smo što je Indija deo našeg programa leta u svemir. Želimo da prostor učinimo dostupnim svima i srećni smo što nudimo ovu jedinstvenu priliku indijskom državljaninu (iznad 18 godina) koji želi da iskusi čuda putovanja u svemir", rekao je Skurla.

Tanjug APLM Otero

 

Prema navodima kompanije, indijski kandidat će biti izabran na osnovu javnog glasanja, a svaki indijski državljanin mogao bi da se registruje za program tako što će platiti iznos od 2,50 dolara, koji služi za pokrivanje troškova verifikacije da bi se obezbedilo pošteno glasanje.

Glasanje će se odvijati kroz eliminaciju kandidata u tri faze. 

Javnost će glasati samo za kandidate iz svoje nacije ili regiona, saopštila je kompanija.

Prema Semu Hačisonu, suosnivaču SERA, minimalni fizički zahtevi i obuka za let snižavaju barijeru za ulazak u "trku" omogućavajući raznovrsnije i inkluzivnije učešće ljudi u svemiru.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin