Život

Obnova "panda" diplomatije: Dve džinovske pande iz Kine stižu u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2024

-

13:01

Obnova "panda" diplomatije: Dve džinovske pande iz Kine stižu u SAD
Tanjug/AP/Xue Chen/Xinhua - Copyright Tanjug/AP/Xue Chen/Xinhua

veličina teksta

Aa Aa

Dve džinovske pande nalaze se na putu iz Kine u zoološki vrt u San Dijegu, a njihov dolazak doprineće da SAD eventualno ne ostanu bez ijedne pande pošto im je sada preostao samo jedan par koji treba da bude vraćen Kini.

Jun Čuan, petogodišnji mužjak, i Ksin Bao, trogodišnja ženka, ispraćeni su na dirljivoj oproštajnoj ceremoniji u Sečuanu pre nego što su ukrcani u avion za Kaliforniju, prenosi NewYork Post.

"Ovom ceremonijom želimo im srećno putovanje i naglašavamo saradnju između SAD i Kine na vitalnim naporima za očuvanje pandi. Naše dugogodišnje partnerstvo sa Kineskim udruženjem za zaštitu divljih životinja bilo je ključno u unapređenju očuvanja džinovskih pandi, i radujemo se nastavku našeg zajedničkog rada kako bismo osigurali opstanak i napredovanje ove kultne vrste", rekao je Pol Baribo, predsednik Saveza za divlje životinje u zoološkom vrtu San Dijega.

Tanjug/AP/Xue Chen/Xinhua

 

Ovaj par biće prve nove džinovske pande koje stižu u SAD posle više od dve decenije. Iako će uskoro biti u SAD, Jun Čuan i Ksin Bao, koji su pozajmljeni na 10 godina, verovatno neće biti vidljivi posetiocima zoološkog vrta još nekoliko nedelja, upozorili su zvaničnici.

Njihov dolazak takođe označava korak napred za odnose između Kine i SAD, dve zemlje između kojih je proteklih godina došlo do tenzija. 

Jedine preostale pande u SAD su sada Lun Lun i Jang Jang iz Atlante i njihovi potomci blizanci, koji bi trebalo da se vrate u svoju domovinu kasnije ove godine, nakon više od dve decenije u Americi.

Džinovske pande u Nacionalnom zoološkom vrtu u Vašingtonu i zoološkom vrtu u Memfisu su prošle godine vraćene u Kinu.

Savez za zaštitu divljih životinja koji deluje pri zoološkom vrtu San Dijega ima skoro 30-godišnje partnerstvo sa vodećim institucijama za zaštitu prirode u Kini koje su fokusirane na zaštitu i oporavak džinovskih pandi i bambusovih šuma od kojih one zavise.

Komentari (0)

Magazin