Uznemirujuće naučno otkriće: Vreba li skrivena opasnost iz kutija za hranu?
Komentari23/02/2025
-17:37

U eksperimentima na pacovima, istraživači u Kini su pronašli dokaze da voda za piće izložena različitim hemijskim aditivima koji prodiru iz zagrejane plastične ambalaže izaziva promene u telu, koje počinju sa izmenjenim bakterijama u crevima.
Glodari koji su konzumirali ovaj koktel plastičnih zagađivača, samo tri meseca, imali su slomljena ili neusklađena vlakna, infiltraciju inflamatornih ćelija i oticanje mitohondrija u srčanom tkivu, a takođe su pokazali krvarenje između ćelija miokarda, piše "Science alert".
Ne zna se da li se to dešava u ljudskom telu ili ne, ali nalazi sugerišu da zagrejane plastične posude možda nisu bezbedno sredstvo za prenos hrane.

Ecotoxicology and Environmental Safety
Autori studije na medicinskom univerzitetu Ningkia u Kini tvrde da je "od suštinskog značaja izbegavati upotrebu plastičnih posuda za hranu na visokoj temperaturi".
Njihovi eksperimenti na pacovima bili su podstaknuti istraživanjem na 3.179 starijih odraslih osoba u Kini. Oni koji su prijavili veću izloženost plastici na upitniku, imali su veću verovatnoću da će patiti od kongestivne srčane insuficijencije.
Druga zabrinjavajuća istraživanja otkrila su da se mikroplastika nakuplja u krvnim ugrušcima u ljudskom mozgu, srcu i nogama, pa su epidemiolog Iueping Vu i njihove kolege odlučili da dalje istraže kardiovaskularne efekte.
Tokom tri meseca hranili su 24 glodara hemikalijama koje se izlučuju iz plastičnih posuda kada se zagreju vrućom vodom sa česme, a koja uključuju jedinjenja kao što su BPA, ftalati i različiti plastifikatori, a te 'procedne vode' su proizvedene nakon što je vruća voda iz slavine sipana u posudu u trajanju od jednog, pet i 15 minuta.
profimedia
Na kraju, glodari koji su pili kontaminiranu vodu imali su izmenjeno crevno mikrookruženje u poređenju sa osam kontrolnih glodara koji nisu. Njihovi crevni mikrobiomi su se značajno promenili nakon izlaganja plastici i njenim hemikalijama, uključujući promene u flori povezane sa upalom.
Krv ovih izloženih životinja takođe je pokazala porast inflamatornih imunih glasnika, koji su faktori rizika za kardiovaskularne bolesti.
"Ove promene mogu biti povezane sa iscednim rastvorom plastičnih proizvoda koji narušava mikrobiotu i inflamatorne faktore, koji zatim izazivaju upalu i oštećenje miokarda", objašnjavaju autori.
profimedia
Toplota uzrokuje da se plastika lakše razgrađuje, ali čak i flaširana voda, koja se obično drži na sobnoj temperaturi ili hladnija, izgleda da ima čestice mikroplastike u sebi.
Nedavno su studije pokazale i da plastične posude za hranu za mikrotalasnu peć mogu pustiti mikroplastiku i nanoplastiku u obrok, čak i ako se tvrdi da su posude bezbedne u mikrotalasnoj peći. Samo tri minuta može osloboditi milijarde sitnih plastičnih čestica.
Koliko se tih plastičnih čestica apsorbuje u telo kada se proguta, nije poznato. Takođe je misterija koliko dugo se fragmenti zadržavaju.
Neke studije o začepljenim arterijama kod pacijenata otkrile su sitne fragmente plastike koji se nakupljaju u više od 50 procenata plakova. U roku od otprilike 34 meseca od operacije, oni sa plastikom u arterijama imali su četiri i po puta veću verovatnoću da će dobiti srčani udar, moždani udar u poređenju sa onima kod kojih plastika nije otkrivena.
profimedia
Kada je telo izloženo plastičnim zagađivačima, istraživači sumnjaju da postoji šansa da aditivi mogu smanjiti aktivnost antioksidativnih enzima i pokrenuti upalnu reakciju tela, ostavljajući ga izloženim kardiovaskularnim oštećenjima.
Potencijalni efekti zagađenja plastikom po zdravlje ljudi tek počinju da se pojavljuju, ali sve značajniji dokazi zabrinjavaju.
U studiji objavljenoj prošle godine, naučnici su otkrili i da kada ljudi stavljaju vrući plastični pribor za jelo za jednokratnu upotrebu u usta, to smanjuje raznolikost njihove crevne mikrobiote.
Sledeći put kada naručite hranu za poneti, možda biste želeli da razmislite o toploti hrane i materijalu pakovanja u kojem vam dolazi, piše Science alert.
Komentari (0)