Zdravlje

Alkohol i tri faktora rizika koji dovode do ozbiljnih oštećenja jetre

Komentari

Autor: CNN

15/02/2025

-

21:57

Alkohol i tri faktora rizika koji dovode do ozbiljnih oštećenja jetre
Alkoholizam u Evropi - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Konzumacija alkohola ako imate veliki stomak ili dijabetes, više nego udvostručuje rizik od ozbiljnog oštećenja jetre, dok visok krvni pritisak i alkohol povećavaju rizik skoro dvostruko, pokazala je nova studija. Ovo su važni zdravstveni rizici koje treba razmotriti, rekao je dr Endru Friman, direktor Odeljenja prevencije kardiovaskularnih bolesti u bolnici u Denveru, koji nije bio uključen u studiju.

"Ljudi će raditi upravo ono što ne bi smeli i otrovati sebe. Posebno tokom velikih (sportskih događaja), ljudi će jesti stvari poput hot dogova, kobasica, slanine, šunke... - a ove mesne prerađevine su u istoj kategoriji kao cigarete kada je reč o riziku od raka", rekao je dr Friman.

"Kada jedete ovu visokoprerađenu, visokomasnu, visokoslatku hranu, insulin se pojačava, što stvara insulinsku rezistenciju, zatim višak šećera u krvi, a zatim masnu jetru. A ako pijete uz to, to samo povećava rizik", dodao je dr Friman, prenosi CNN.

Obim struka od 89 cm ili više kod žena i 102 cm ili više kod muškaraca, što je često povezano sa gojaznošću, jedan je od nekoliko kardiometaboličkih faktora rizika koji takođe uključuju visok nivo šećera u krvi i povišen krvni pritisak.

Gotovo polovina svih Amerikanaca ima visok krvni pritisak, više od trećine ima predijabetes, dok oko 40 odsto stanovništva smatra se gojaznim, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a. Ova zdravstvena stanja doprinose nakupljanju masti u jetri, kažu stručnjaci, što može dovesti do fibroze, ili pojave ožiljaka na jetri.

profimedia

 

"Većina ljudi to ne shvata, ali pre nego što razvije dijabetes, na primer, oni obično prvo razvijaju masnu jetru", rekao je Friman i dodao da to ima veze sa disregulacijom šećera.

"Kada imate visok nivo šećera u krvi, vaša jetra skladišti mast kako bi se oslobodila nekog od tog šećera, a ta višak masti ometa funkciju jetre".

Pored toga, konzumacija alkohola oštećuje ćelije jetre koje pokušavaju da metabolizuju alkohol i može dovesti do dodatnog nakupljanja masti. Upala i ožiljci koje izaziva višak masti mogu na kraju dovesti do ciroze, što povećava rizik od otkazivanja jetre i raka jetre.

Ovaj dvostruki udarac masnih naslaga može biti razlog za značajno povećanje ožiljaka jetre koje je studija pronašla među umerenim do teških pijanaca sa hroničnim stanjima, rekao je glavni autor studije dr Brajan Li, vanredni profesor kliničke medicine sa Univerziteta Južna Kalifornija.

"Rezultati identifikuju veoma visokorizičnu populaciju sklone bolestima jetre i sugerišu da prethodna zdravstvena stanja mogu imati veliki uticaj na to kako alkohol utiče na jetru", rekao je Li.

Samo zato što osoba možda nema veliki stomak, visok krvni pritisak ili dijabetes, ne znači da je bezbedno da ljudi prekomerno konzumiraju alkohol, dodao je Li.

"Znamo da je alkohol toksičan za jetru i svi ljudi koji previše piju su u opasnosti od ozbiljnih oboljenja jetre", rekao je Li.

profimedia

 

Šta znači kad neko pije u ogromnim količinama?

Studija, koja je nedavno objavljena u časopisu "Clinical Gastroenterology and Hepatology", analizirala je podatke iz Nacionalnog istraživanja zdravlja i ishrane, državnog istraživanja koje je obuhvatilo skoro 41.000 ljudi. Od njih, više od 2.200 je svrstano u kategoriju "teških" pijanaca.

U studiji, žene koje su pile više od 0,7 unci (20 grama) dnevno i muškarci koji su pili 1,05 unci (30 grama) ili više dnevno, označeni su kao teški pijanci.

Međutim, ta količina alkohola obično se smatra "umerenim" pijenjem, prema CDC-u. Standardno piće u Sjedinjenim Američkim Državama definiše se kao 0,6 unci (14 grama) čistog alkohola.

To je ekvivalentno 150 mililitara vina sa 12 odsto alkohola, limenci piva od 355 mililitara sa pet odsto alkohola ili 45 mililitara alkohola. Većina ljudi ne shvata da količina koju natoče prelazi ove standarde, kažu stručnjaci.

"Ako pogledate šta ljudi piju uz večeru ili kao koktel, oni napune čašu sa 88 ili 118 ml", rekao je Frimen i dodao:

"Ako restoran dođe i natoči vam 147 ml vina, žalili biste se da nisu napunili čašu. Ljudi verovatno piju mnogo više nego što misle".

Alarmantan broj novih studija pokazuje da bilo koja količina alkohola predstavlja opasnost po zdravlje. U januaru je tadašnji glavni hirurg SAD-a, dr Vivek Marti izdao snažno upozorenje o povezanosti alkohola i raka.

"Alkohol je dobro ustanovljeni uzrok raka, odgovoran za oko 100.000 slučajeva raka i 20.000 smrtnih slučajeva od raka svake godine u Sjedinjenim Državama – više od 13.500 smrtnih slučajeva od saobraćajnih nesreća povezanih sa alkoholom godišnje u SAD-u – a ipak većina Amerikanaca nije svesna ovog rizika", rekao je Marti.

Unsplash

 

Međutim, samo 45 odsto Amerikanaca, koji su učestvovali u istraživanju Američkog instituta za istraživanje raka 2019. godine, reklo je da veruje da konzumiranje alkohola izaziva rak, navodi novo upozorenje.

Kako smanjiti unos alkohola

Jedan jednostavan način je da se zamene kokteli bez alkohola (mocktails) umesto alkohola, posebno u društvenim situacijama kada želite da se uklopite u atmosferu zabave. 
Neki bezalkoholni proizvodi se oslanjaju na proizvedena bezalkoholna alkoholna pića, biljne proizvode, ali drugi su jednostavne mešavine voćnog soka, sode i sirupa, kažu stručnjaci.

Ako mocktails ne zadovoljavaju vaše želje za alkoholom, stručnjaci sugerišu korišćenje SMART metode za postavljanje dostižnih ciljeva. Ovaj akronim označava:

Specifično: Postavite ostvariv cilj, kao što je smanjenje konzumiranja alkohola tri dana u nedelji. Možete dodavati dane dok ne postignete svoj konačni cilj.

Merno: Koliko pića ćete smanjiti — i da li pratite veličinu svog pića?

Ostvarljivo: Smanjite broj društvenih događaja na kojima je verovatno da će biti serviran alkohol, dok budete prelazili ka tome da potpuno izbacite alkohol iz svog života.

Relevantno: Pitajte sebe kako će vam apstinencija od alkohola pomoći u životu i zdravlju.

Vremenski okvir: Postavite razuman vremenski okvir za smanjenje unosa alkohola.

„Ako postavite previše visok cilj, možda neće uspeti, pa je bolje postaviti manje ciljeve kako biste ih ostvarili", rekla je ranije za CNN doktorka Sanam Hafez, neuropsiholog iz Njujorka.

Za početak, Hafez je napomenula da je dobro biti svestan onoga što već radite: "Ništa ne počinje bez iskrenog razgovora sa samim sobom".

 

AI Preporuka

Komentari (0)

Magazin