Poslastica koja je sinonim za leto: Kako lubenica utiče na naše telo
Komentari21/07/2024
-19:35
Lubenica, mnogima omiljena letnja poslastica i mada je mnogi smatraju ukusnom voćkom, biološki pripada povrću, budući da je iz porodice bundeva.
Osim toga što u vrelim danima pruža slatko osveženje, izuzetno je i zdrava, pa postoji mnogo razloga da se nađe na vašem letnjem meniju.
"Eating Well" magazin piše da je lubenica idealna za hidrataciju organizma, jer pored visokog sadržaja vode, ima i brojne elektrolite, među kojima i kalijum i magnezijum koji se na vrelinama gube znojenjem.
Pored toga, bogata je moćnim antioksidansom likopenom koji joj daje tamno ružičastu boju i zajedno sa vitaminom C pomaže telu da se oslobodi slobodnih radikala i spreči bolesti. Iako je lubenica slatka, likopen može prirodno da utiče na smanjenje šećera u krvi, ali i holesterola, što blagotvorno utiče na kardiovaskularno zdravlje.
Vitamini A i C prisutni u ovom "voću-povrću" potpomažu imunitet organizma, a tu su i aminokiseline citrulin i arginin neophodne za izgradnju mišića i nervnih ćelija.
Jedna manja studija objavljena u naučnom časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pokazala je da citrulin u lubenici ublažava bolove u mišićima i da je ona idealna zakuska za sportiste.
Nutritivne vrednosti (za jednu šolju sečene lubenice):
- Kalorije: 46 kcal
- Ugljeni hidrati: 12 grama
- Vlakna: 1 gram
- Ukupni šećer: 9 grama
- Protein: 1 gram
- Mast: 0 grama
- Zasićena mast: 0 grama
- Holesterol: 0 grama
- So: 2 mg
- Vitamin C: 12 mg (20 posto preporučenog dnevnog unosa)
- Vitamin A: 865 IU (5 posto preporučenog dnevnog unosa)
- Kalijum: 170 mg (4 posto preporučenog dnevnog unosa)
- Magnezijum: 15 mg (4 posto preporučenog dnevnog unosa)
Da li lubenica sme da se jede svakodnevno?
Lubenica može da se jede svakog dana, ali ipak treba voditi računa o količini. Iako je ponekad teško zaustaviti se, važno je ne preterivati, jer velika količina može da izazove nadutost, dijareju i nagli skok šećera u krvi, što može biti opasno naročito za osobe sa dijabetesom.
Osobe koje imaju problem sa regulacijom glukoze, lubenicu bi trebalo da jedu sa nekim izvorom proteina, kao što su orašasti plodovi i semenke.
Komentari (0)