Zdravlje

Poslastica koja je sinonim za leto: Kako lubenica utiče na naše telo

Komentari

Autor: Eating Well

21/07/2024

-

19:35

Poslastica koja je sinonim za leto: Kako lubenica utiče na naše telo
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Lubenica, mnogima omiljena letnja poslastica i mada je mnogi smatraju ukusnom voćkom, biološki pripada povrću, budući da je iz porodice bundeva.

Osim toga što u vrelim danima pruža slatko osveženje, izuzetno je i zdrava, pa postoji mnogo razloga da se nađe na vašem letnjem meniju.

"Eating Well" magazin piše da je lubenica idealna za hidrataciju organizma, jer pored visokog sadržaja vode, ima i brojne elektrolite, među kojima i kalijum i magnezijum koji se na vrelinama gube znojenjem.

Pored toga, bogata je moćnim antioksidansom likopenom koji joj daje tamno ružičastu boju i zajedno sa vitaminom C pomaže telu da se oslobodi slobodnih radikala i spreči bolesti. Iako je lubenica slatka, likopen može prirodno da utiče na smanjenje šećera u krvi, ali i holesterola, što blagotvorno utiče na kardiovaskularno zdravlje.

Vitamini A i C prisutni u ovom "voću-povrću" potpomažu imunitet organizma, a tu su i aminokiseline citrulin i arginin neophodne za izgradnju mišića i nervnih ćelija.

Jedna manja studija objavljena u naučnom časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pokazala je da citrulin u lubenici ublažava bolove u mišićima i da je ona idealna zakuska za sportiste. 

Nutritivne vrednosti (za jednu šolju sečene lubenice):

Unsplash

 
  • Kalorije: 46 kcal
  • Ugljeni hidrati: 12 grama
  • Vlakna: 1 gram
  • Ukupni šećer: 9 grama
  • Protein: 1 gram
  • Mast: 0 grama
  • Zasićena mast: 0 grama
  • Holesterol: 0 grama
  • So: 2 mg
  • Vitamin C: 12 mg (20 posto preporučenog dnevnog unosa)
  • Vitamin A: 865 IU (5 posto preporučenog dnevnog unosa)
  • Kalijum: 170 mg (4 posto preporučenog dnevnog unosa)
  • Magnezijum: 15 mg (4 posto preporučenog dnevnog unosa)

Da li lubenica sme da se jede svakodnevno?

Lubenica može da se jede svakog dana, ali ipak treba voditi računa o količini. Iako je ponekad teško zaustaviti se, važno je ne preterivati, jer velika količina može da izazove nadutost, dijareju i nagli skok šećera u krvi, što može biti opasno naročito za osobe sa dijabetesom.

Osobe koje imaju problem sa regulacijom glukoze, lubenicu bi trebalo da jedu sa nekim izvorom proteina, kao što su orašasti plodovi i semenke.

Komentari (0)

Magazin