Zdravlje

Da li su veganski burgeri opasni po život: Studija utvrdila vezu između ultra obrađene biljne hrane i srčanog zastoja

Komentari

Autor: The Telegraph

12/06/2024

-

12:13

Da li su veganski burgeri opasni po život: Studija utvrdila vezu između ultra obrađene biljne hrane i srčanog zastoja
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ultra obrađena veganska hrana može da poveća rizik od srčanog udara, otkriva nova studija.

Istraživanje Univerziteta Sao Paulo i Imperial koledža iz Londona procenjivalo je ishranu odraslih od 40 do 69 godina i povezalo ih sa bolničkim podacima.

Studija na 118.000 sredovečnih i starijih Britanaca otkrila je da ishrana zasnovana na biljkama može da zaštiti srce - ali samo ako se zasniva na "neobrađenoj" hrani.

Istraživači su otkrili da je svakih 10 odsto povećanja biljne hrane povezano sa smanjenjem smrtnosti od srčanih bolesti za 20 odsto - ako nije reč o ultra obrađenim (UPF) namirnicama.

Međutim, kada je povećanje unosa došlo ultra obrađenom hranom biljnog porekla, broj smrtnih sučajeva se poćao za čak 12 odsto, piše The Telegraph.

Utvrđeno je da je zamena biljne UPF hrane voćem, povrćem i drugom integralnom hranom smanjila smrtnost od svih kardiovaskularnih bolesti za 15 odsto, a rizik od razvoja takvih bolesti za sedam odsto.

Istraživači su rekli da studija objavljena u Lancet Regional Health naglašava rizike uobičajenih alternativa za meso, kao što su veganski hamburgeri i kobasice.

Međutim, naučnici su istakli da sastojci veganske ishrane "bez mesa" uključuju i kolače, peciva i keks.

Istraživanje Univerziteta Sao Paulo i Imperijal koledža u Londonu, koje finansira Svetski fond za istraživanje raka, i koje se bavilo se ishranom odraslih od 40 do 69 godina i povezalo je sa bolničkim podacima, trajalo je skoro deceniju.

profimedia

 

Istraživači su rekli da je studija prva koja pokazuje da UPF biljna hrana povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Glavni istraživač, dr Fernanda Ruber, rekla je da sastav takve hrane i metode njihove obrade mogu dovesti do povećanja krvnog pritiska i holesterola.

Važan je stepen obrade 

"Aditivi u hrani i industrijski zagađivači prisutni u ovoj hrani mogu izazvati oksidativni stres i upalu, dodatno pogoršavajući rizike", rekla je ona i dodala:

"Oni koji prelaze na biljnu hranu takođe treba da razmisle o stepenu prerade pre nego što naprave ovaj izbor", dodala je ona.

Dr Ester Vamos, koautor studije, sa Imperial College London School of Public Health, rekla je: 

"Poznato je da sveže biljne namirnice kao što su voće i povrće, integralne žitarice i mahunarke imaju važne zdravstvene i ekološke prednosti", rekla je Vamos i nastavila:

"Dok se ultra prerađena hrana često reklamira kao zdrava hrana, ova velika studija sugeriše da ultra obrađena hrana na biljnoj bazi nema zaštitne efekte na zdravlje i da je povezana sa lošim zdravstvenim ishodima".

Istraživači su rekli da bi, na osnovu pronađenih dokaza, smernice za ishranu koje promovišu ishranu zasnovanu na biljkama takođe trebalo da savetuju izbegavanje svih UPF.

Šta je s hlebom od integralnog brašna?

Ultra obrađena hrana uključuje upakovane pečene proizvode i grickalice, gazirana pića, slatke žitarice i proizvode gotove za jelo ili zagrevanje. Često sadrže boje, emulgatore, arome i druge aditive. Obično su bogati energijom, dodatkom šećera, zasićenim mastima i soli, ali im nedostaju vitamini i vlakna.

Međutim, ne postoji jasna definicija, sa argumentima o tome da li neke proizvode, kao što je hleb od integralnog brašna, na primer, treba kategorisati kao ultra prerađene.

Nezavisni naučnici su istakli da je u najnovijoj studiji oko polovina biljnih UPF-a došlo od industrijalizovanog upakovanog hleba, peciva, lepinja, kolača i keksa, a vrlo malo toga dolazi od alternativnih obroka na biljnoj bazi.

Dr Duan Melor, dijetetičar i portparol Britanskog udruženja dijetetičara; i počasni akademski saradnik na Univerzitetu Aston, rekao je: 

"Mnoge namirnice koje ne sadrže životinjske proizvode, uključujući keks, čips, konditorske proizvode i bezalkoholna pića, su tehnički zasnovane na biljkama, ali se ne smatraju neophodnim kao deo zdrave ishrane od strane većina ljudi", naglasio je i dodao:

"Važno je naglasiti da samo zato što su hrana ili piće tehnički zasnovani na biljkama, to ne znači da su zdravi".

"Ono što treba da pokušamo je da jedemo hranu koja se sastoji uglavnom od povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova i semenki iz integralnih žitarica".

Komentari (0)

Magazin