Tehnologija

Rusi napravili svoju verziju YouTube-a: Ograničenja za sadržaj koji krši ruske zakone i promoviše "antirusku retoriku"

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2024

-

16:06

Rusi napravili svoju verziju YouTube-a: Ograničenja za sadržaj koji krši ruske zakone i promoviše "antirusku retoriku"
Rusi napravili svoju verziju YouTube-a: Ograničenja za sadržaj koji krši ruske zakone i promoviše "antirusku retoriku" - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Rusiji je pokrenut domaći analog YouTube-a za video hosting pod nazivom "Platforma", a ideja njenog stvaranja je prvenstveno bila da se državni kanali i "glavni patriotski blogeri" uklone sa američke platforme, saopštio je Regionalni javni centar internet tehnologije (ROCIT).

"Od 2020. godine YouTube je izbrisao sve ruske državne kanale i nastavlja da briše najveće patriotske blogere, zato želimo da ponudimo platformu, alternativu YouTube-u", navodi se u saopštenju ROCIT-a na Telegram kanalu.

Napominje se da je interfejs platforme sličan YouTube-u, a sa strane otvorenog videa nalazi se posebna kolona sa preporukama gde možete odabrati i gledati sličan sadržaj, a domaći analog preporukama dodaje ne samo velike i popularne kanale, već i nedavno stvorene, prenosi RIA Novosti.

Ako autor ima stranicu na VKontakte-u ili YouTube kanalu, on može da prenese sadržaj sa ovih sajtova na "Platformu".

Servis takođe ima ugrađen katalog muzike i video zapisa za kreiranje sadržaja, a nameću se ograničenja na sadržaj koji krši ruske zakone i promoviše "antirusku retoriku".

Algoritmi automatski otkrivaju, a moderatori potvrđuju, prisustvo golotinje, vatrenog oružja i sadržaja sa LGBT propagandom u video snimcima. 

"Korisnici mogu da prijavve bilo koji video, a moderatori će brzo doneti odluku. U tom slučaju će obe strane - i korisnik i autor - biti obaveštene o odluci i njenim razlozima", objasnili su u ROCIT-u.

Nedavno je poslanik Državne dume Anton Gorelkin rekao novinarima da će krajem juna u Rusiji biti predstavljen još jedan mogući analog YouTube-a. 

On je naveo da je uputio apel Roskomnadzoru sa zahtevom da razmotri niz mera za uticaj na strane hosting provajdere. Trenutno na ruskom tržištu postoji video servis za video i strimove NUUM, "VK Clips" i "VK Video", Rutube i "Pikabu" - jedna od najvećih platformi za blogovanje na Runetu. 

Komentari (0)

Magazin