Tehnologija

Mask pobesneo na "Epl" zbog AI softvera: "Nemaju pojma šta se dešava kada predaju vaše podatke"

Komentari

Autor: Euronews.rs, Techcrunch.com

11/06/2024

-

17:06

Mask pobesneo na "Epl" zbog AI softvera: "Nemaju pojma šta se dešava kada predaju vaše podatke"
Mask pobesneo na "Epl" zbog AI softvera: "Nemaju pojma šta se dešava kada predaju vaše podatke" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najava kompanije "Epl" od ponedeljka da će integrisati veštačku inteligenciju ChatGPT kompanije "OpenAI u svoje uređaje izazvala je burnu reakciju milijardera Ilona Maska, koji je na svojoj društvenoj mreži X zapretio da će zabraniti njihovo unošenje u prostorije svojih kompanija.

Vlasnik "Tesle", "SpaceX-a", ali i firme "xAI" za razvoj veštačke inteligencije, je u par postova upozorio da će, ukoliko se "Epl" integriše sa OpenAI na nivou operativnog sistema, njihovi uređaji poput "ajfona" morati da budu ostavljani ispred ulaza "u Faradejevom kavezu". Inače, Faradejev kavez blokira elektromagnetna polja i komunikaciju telefona unutar njega.

"To je neprihvatljivo kršenje bezbednosti", napisao je Mask.

Maskova reakcija stvorila je pometnju na društvenim mrežama i medijima, posebno onima koji pomno prate zbivanja u AI industriji i svetu tehnologije. Portal Techcrunch je objavio da je Mask "pogrešno razumeo" odnos "Epla" i "OpenAI-a" kada je u pitanju privatnost korisnika jer se oni pitaju za dozvolu pre nego što bi se bilo koje pitanje, dokument ili fotografija slali ChatGPT-u. Milijarder u svojoj reakciji, kako je navedeno, stvara utisak da je "OpenAI" duboko integrisan u operativni sistem, pa može da prikuplja sve privatne podatke.

U pitanju je "Eplov" glasovni asistent Siri koji će, prema najavi te kompanije, na sistemima iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia biti unapređen veštačkom inteligencijom kako bi bolje razumeo kontekst izgovorenih rečenica. Nadograđena verzija će sada biti više integrisana u "ajfon" i biće prisutna u obliku pulsirajućeg svetla na ivici uređaja. Korisnici će, na primer, moći da zamole Siri da pronađe informacije u nekom mejlu ili na zahtev prikaže fotografiju nekog od prijatelja.

"Epl" je najavio da će ta opcija biti besplatna, bez potrebe pravljenja posebnog "OpenAI" naloga i da će u početku koristiti najnoviju verziju GPT-4o.

Upravo je ta mogućnost Siri da uz pomoć ChatGPT-a "pretura" po ličnim podacima kako bi dao što bolji i personalizovaniji odgovor na svakodnevna pitanja izazvala zabrinutost. Sa druge strane "Epl" tvrdi da će Siri tražiti dozvolu da pristupi podacima, da zahteve i pitanja koje upućuju korisnici neće čuvati "OpenAI", i da će IP adrese korisnika biti sakrivene. 

Mask ipak nije oduševljen ovim garancijama, pa je u odgovoru na tvrdnju jednog od korisnika mreže X da "OpenAI" neće imati pristup uređaju napisao: "Onda neka ga ostave kao aplikaciju. Ovo je s***e".

Popularni jutjuber Markes Braunli sa 19 miliona pretplatnika takođe je diskutovao sa Maskom o zaštiti privatnosti, ali je vlasnik "Tesle" ostao pri stavu da "Epl" ne nudi nikakve garancije .

"Epl, koristeći reči 'štiti vašu privatnost' dok predaje vaše podatke AI-u treće strane, koji ne razume i ne može sam da napravi, uopšte ne štiti privatnost!" odgovorio je Mask.

U odgovoru na post izvršnog direktora "Epla" Tima Kuka, Mask je zapretio da će zabraniti njegove uređaje ako ne „zaustavi ovaj jezivi špijunski softver“.

"Očigledno je apsurdno da Epl nije dovoljno pametan da napravi sopstvenu veštačku inteligenciju, ali je nekako sposoban da osigura da će OpenAI zaštititi vašu bezbednost i privatnost! Epl nema pojma šta se zapravo dešava kada predaju vaše podatke OpenAI. Prodaju vas niz reku“, oštro se pobunio Mask.

Nakon što je nekoliko korisnika pomenulo kako bi trebao da napravi svoj pametni "teslafon", Mask je objavio sliku telefona sa prepoznatljivim "X" logom i upitao: "Ko hoće Xfon? Potpuno bezbedan".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin