Planeta

"Čovečanstvo je na ivici": Gutereš upozorava da AI povećava pretnju od nuklearnog rata

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2024

-

19:29

"Čovečanstvo je na ivici": Gutereš upozorava da AI povećava pretnju od nuklearnog rata
"Čovečanstvo je na ivici": Gutereš upozorava da AI povećava pretnju od nuklearnog rata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da širenje tehnologije veštačke inteligencije (AI) povećava pretnju od nuklearnog rata i pozvao države koje poseduju nuklearno oružje da se obavežu da ga neće prve upotrebiti.

''Režim osmišljen da spreči upotrebu, testiranje i širenje nuklearnog oružja slabi“, rekao je Gutereš u video-poruci koja bi trebalo da bude puštena na godišnjem sastanku Američkog udruženja za kontrolu naoružanja (ACA) u Vašingtonu, prenosi Gardijan.

Upozorenje šefa UN dolazi otprilike 600 dana pre isteka sporazuma o Novom početku koji su 2010. sklopile SAD i Rusija, a predstavlja poslednji preostali sporazum koji ograničava strateške arsenale dve nuklearne supersile.

Više od 30 godina od kraja Hladnog rata, SAD i Rusija drže mnoge svoje interkontinentalne balističke rakete u stanju pripravnosti, spremne za lansiranje u roku od nekoliko minuta.

Britanska agencija navodi da svetski lideri strahuju da se u nastojanju da se ojača odvraćanje svake nacije, procedure lansiranja potencijalno pojednostavljuju uz pomoć veštačke inteligencije (AI).

''Čovečanstvo je na ivici, rizik od upotrebe nuklearnog oružja dostigao je veličinu koja nije viđena od Hladnog rata. Države su angažovane u kvalitativnoj trci u naoružanju. Tehnologije poput veštačke inteligencije umnožavaju opasnost", upozorio je Gutereš.

Istakao je da je od ključne važnosti da ljudi donose odluke o upotrebi nuklearnog oružja, a ne mašine ili algortimi.

Gutereš je rekao da je odgovornost država koje imaju nuklearno oružje da predvode povratak razoružanju i pozvao SAD i Rusiju da se vrate za pregovarački sto.

On je takođe ponovio svoje prethodne pozive nuklearnim silama da reafirmišu moratorijum na nuklearna testiranja i da se ''slože da nijedna neće biti prva koja će lansirati” nuklearnu bojevu glavu.

Ranije ove godine, Kina je predložila sporazum protiv ''prve upotrebe“, na šta su SAD odgovorile rekavši da su spremne da se uključe u diskusiju na tu temu.

Američki zvaničnici ipak navode da do sada nije bilo konkretnih predloga o dijalogu i da se do sada nisu složili o nastavku bilateralnog sastanka o kontroli naoružanja održanog prošlog novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet