Tehnologija

Zaboravite sve što ste znali o internet lozinkama - novo pravilo učiniće vaše naloge mnogo bezbednijim

Komentari

Autor: Euronews

08/05/2024

-

08:03

Zaboravite sve što ste znali o internet lozinkama - novo pravilo učiniće vaše naloge mnogo bezbednijim
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jednostavna lozinka od osam znakova može se razbiti za samo 37 sekundi, ali je potrebno više od jednog veka da bi se razbila lozinka od 16 znakova.

Ažuriranje vaše lozinke da bude duža i da sadrži mešavinu slova, brojeva i simbola može značajno da poveća vreme potrebno hakeru da je razbije čak i kada se mere šifrovanja lozinke poboljšavaju, prema IT firmi Hive Szstems.

Kompanija je objavila svoju tabelu lozinki za 2024. koja prikazuje vreme potrebno za hakovanje lozinke koristeći najbolji hardver dostupan potrošačima. Tabela se ažurira svake godine.

Mnogi veb-sajtovi trenutno zahtevaju lozinku od najmanje osam znakova sa mešavinom slova, brojeva ili simbola, ali možda bi trebalo da se "nadogradimo", kažu stručnjaci, pošto duža lozinka nudi znatno veći skup mogućih kombinacija koje hakeri mogu da "pogode".

Metoda "grube sile"

Za jednostavnu lozinku od osam znakova sastavljenu samo od brojeva, potrebno je samo 37 sekundi da se razbije "grubom silom", metodom koja koristi pokušaje i greške. Ako se broj znakova udvostruči, hakeru bi trebalo 119 godina da to utvrdi.

Stručnjaci se zalažu za duže lozinke čak i ako su jednostavnije. Lozinka od osam karaktera koja meša brojeve sa velikim i malim slovima i simbolima zahteva sedam godina da se razbije, što je još uvek manje vremena od onoga što je potrebno za razbijanje lozinke od 16 karaktera samo od brojeva.

Vreme koje je potrebno za razbijanje lozinke bilo je duže u ovogodišnjoj tabeli, jer je firma analizirala robusniji metod šifrovanja lozinke.

Oni su, međutim, upozorili da produženo vreme za probijanje lozinke "verovatno neće trajati jer će se računarska snaga povećavati u narednim godinama".

Lozinke koje testira Hive Systems su takođe nasumično generisane.

Ako je lozinka prethodno ukradena, koristi reči iz rečnika ili ako je ponovo korišćena između veb lokacija, vreme potrebno za njeno probijanje dramatično opada.

Potrebne su nove bezbednosne karakteristike

Ako želite da testirate jačinu svojih lozinki, veb stranica How secure is my password?, kao što joj ime sugeriše, može da vam kaže da li treba da je promenite.

Dok duže lozinke nude bolju zaštitu, upravljanje njima može biti izazov, zbog čega su menadžeri lozinki koji bezbedno čuvaju i šifruju akreditive za prijavu, popularno rešenje, piše Euronews.

Pored toga, menadžer lozinki favorizuje korišćenje jedinstvenih, složenih prijava koje ograničavaju izloženost bezbednosti u slučaju povrede podataka.

Čak i ako je vaša lozinka slaba, veb lokacije obično imaju bezbednosne funkcije za sprečavanje hakovanja "grubom silom", poput ograničavanja broja pokušaja.

Portali koji vode do osetljivih informacija takođe često koriste dodatni sloj bezbednosti kao što je dvofaktorska autentifikacija da bi sprečili prevaru.

Iako su ranije savetovane česte promene lozinki, stručnjaci sada naglašavaju stvaranje jakih, jedinstvenih lozinki kojih ćemo se pridržavati, osim ako nisu ugrožene.

Ovaj pristup se smatra efikasnijim od čestih modifikacija, što može dovesti do slabijih lozinki i ponovnog korišćenja sličnih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin