Tehnologija

Prvi izbor za "virtuelne misice": Takmičenje u lepoti u kom učestvuju kompjuterski generisane žene

Komentari

Autor: Euronews

28/04/2024

-

09:15

Prvi izbor za "virtuelne misice": Takmičenje u lepoti u kom učestvuju kompjuterski generisane žene
Prvi izbor za "virtuelne misice": Takmičenje u lepoti u kom učestvuju kompjuterski generisane žene - Copyright The Clueless Agency

veličina teksta

Aa Aa

Platforma posvećena kreatorima sadržaja za društvene mreže "The Fanvue World" održaće prvu dodelu Narada za AI kreatore, u kojoj će se veštački generisane slike i influenseri takmičiti za prvo mesto i 20.000 dolara.

U sklopu nagrada biće proglašena i AI misica i to u tri kategorije:

  • Izgled: "Klasični aspekti izbora za mis, koji podrazumevaju lepotu, pozu i jedinstvene odgovore na niz pitanja".
  • Upotreba AI alata: "Veština i implementacija upotrebljenih AI alata, uključujući vizuelne detalje oko očiju i šaka".
  • Uspeh na društvenim mrežama: "Zasnovan na njihovom odnosu sa pratiocima, stopi rasta publike i upotrebi drugih platformi, poput Instagrama".

Učesnici treba da konkurišu sa svojim kreacijama i odgovore na seriju pitanja, a biće najpre odabran uži izbor deset kandidata, pre nego što na onlajn ceremoniji dodele nagrada budu proglašene mis i njene dve pratilje. 

Pobednik će osvojiti 5.000 dolar u kešu, kao i "mentorski program za kreatore" vredan 3.000 dolara.

Jedan od osnivača "The Fanvue World" Vil Monange nada se da će takmičenje steći status "Oskara u sferi AI kreatora". 

U žiriju su dve stvarne osobe, među kojima i istoričarka Seli En Foset, ali i AI modeli Emili Peligrini i Aitana Lopez, virtuelna manekenka koja svojim tvorcima donosi zaradu od 10.000 evra mesečno, "noseći" odeću poznatih brendova, piše Euronews.

Nerealistični standardi lepote

U jeku zabrinutosti zbog posledica koje bi promovisanje nerealističnih standarda lepote moglo da ima naročito na mlade, deluje da takmičenje u "virtuelnoj lepoti" samo doliva ulje na vatru. Čak su i AI članice žirija "oličenje savršenstva" koje je ženama od krvi i mesa nedostižno, ali Foset, koja je specijalizovana za istoriju takmičenja u lepoti, tvrdi da ovde nije reč o njihovom izgledu.

"Ovde se ne radi o zadnjici, grudima i fantastičnoj figuri. Kreatori imaju priliku da promene percepciju javnosti u pogledu AI žena i ja se nadam da ću igrati ulogu, tako što ću odabrati pobednicu koja predstavlja moderni svet", rekla je ona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by fanvue (@fanvue)

I organizatori nagrade tvrde da im nije namera da nameću standarde u lepoti, nego da odaju počast veštinama i znanjima kreatora modela zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

"To je takmičenje umetničkih, kreativnih talenata i u lepoti radova kreatora. Baš kao i u tradicionalnim izborima za mis, čak postoji i pitanje na koje će (AI) učesnice odgovarati, a to je: 'Kada biste imali samo jedan san da svet učinite boljim mestom, šta bi to bilo?'", rekao je predstavnik.

Jasno je, međutim, da odgovor neće dati iz sopstvenog iskustva, nego na osnovu podataka kojim su ih "naučili" njihovi tvorci.

Komentari (0)

Magazin