Poznati

Zašto su odjednom svi ljuti na Blejk Lajvli: Poznata glumica neopreznim izjavama ugrozila besprekornu reputaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

20/08/2024

-

20:01

Zašto su odjednom svi ljuti na Blejk Lajvli: Poznata glumica neopreznim izjavama ugrozila besprekornu reputaciju
Blejk Lajvli - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Blejk Lajvli, koja je dugo bila miljenica američkih medija, gotovo preko noći postala je jedna od najkritikovanijih javnih ličnosti, zbog prema mišljenju mnogih, neozbiljnog odnosa prema tematici njenog novog filma "Sa nama se zavrsava" (It Ends With Us).

Reč je o ekranizaciji istoimenog romana Kolin Huver, koji se bavi generacijskim posledicama nasilja u porodici iz perspektive Lili Blosom Blum (Lajvli). Glavna junakinja impulsivno ulazi u brak sa uglednim neurohirurgom Rajlom, koji ima nepredvidljive izlive besa, ali mu oprašta svaki incident, verujući da je neće snaći sudbina njene majke, takođe žrtve partnerskog nasilja.

Dok je preplavljuju sumnje u budućnost sa Rajlom, u njen život se vraća i njena prva ljubav iz mladih dana - nežni i pažljivi Atlas Korigan.

I knjiga se već našla na udaru kritika zbog toga što je prema mišljenju mnogih romantizovala nasilje, ali je ekranizacija obećavala utoliko što je za režiju bio zadužen Džastin Baldoni, koji se ispred i iza kamere često zalagao za ravnopravnost žena i transformisanje pogleda na tradicionalnu muškost. 

Međutim, od premijere filma, Boldoni, koji igra i lik nasilnika Rajla, se daleko manje pojavljuje u medijima od njegove koleginice, a na površinu su isplivale njegovi navodni sukobi sa Lajvli u pogledu toga kako treba da priđu ovom projektu.

Priča o nasilju uz raznobojne cvetiće

Džastin Baldoni u svojim malobrojnim intervjuima u promociji filma pokušavao da istakne da je njegova ideja bila da pomogne žrtvama nasilja.

"Uvek sam razmišljao o ishodu (ovog filma) i onom 'zašto' koje stoji iza njega, o jednoj ženi zbog koje sam ovo snimio, a koja bi sedela u pozorištu i možda odlučila da se ne vrati nasilnoj vezi", rekao je Boldoni u jednom od njih.

Tanjug/AP

Blejk Lajvli i Džastin Baldoni u filmu "Sa nama se završava"

Međutim, Blejk Lajvli, koja je takođe i producentkinja ostvarenja, umesto da govori o tin aspektu, odlučila je da film predstavi gotovo kao laganu romantičnu komediju. 

Na promotivnim susretima s medijima pojavljivala se u upečatljivim i razigranim cvetnim haljinama, kojima je aludirala na svoju junakinju cvećarku, a iskoristila je priliku da u međuvremenu promoviše i svoju liniju proizvoda za kosu.

Ipak, najveće nezadovoljstvo pratilaca izazvala je neopreznim izjavama tokom kampanje, pa je tako na TikToku, uz spisateljicu Huver najavila da je film u bioskopima.

"Zato povedite drugarice, obucite nešto cvetno i dođite da ga pogledate", poručila je veselo Blejk.

Na pitanje u nedavnom intervjuu šta bi rekla nekoj od žena koje pogledaju film, povežu se s njegovom tematikom i zatim je zaustave na ulici da porazgovaraju o njemu, dala vrlo neobičan odgovor.

"Misliš, da mi traže adresu ili broj telefona ili da kao podelim lokaciju? Ja sam devica u horoskopu, tako da moram da pitam da li pričamo o logistici ili emotivno", rekla je šaljivo Lajvli.

Nakon što je suočena sa poplavom negativnih komentara, glumica je na Instagramu objavila Story u kom je objavila broj sos telefonskog servisa za žrtve nasilja.

"Samo u Americi jedna od četiri žene starije od 18 godina nekada u životu bila je žrtva ozbiljnog fizičkog nasilja od strane intimnog partnera. Nasilje intimnih partnera utiče na sve rodove, uključujući više od 12 miliona ljudi svake godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Svako zaslužuje vezu u kojoj nema nasilja", napisala je Blejk.

Isplivali stari intervjui

Kako se pažnja javnosti usmerila na "greške u koracima" popularne glumice, na internetu se pojavio i niz njenih starijih "spornih" medijskih nastupa.

Tanjug/AP

 

Naročito je odjeknula objava novinarke Kjersti Fla, koja je podelila na društvenim mrežama svoj intervju sa Lajvli iz 2016. godine, a video naslovila: "Intervju sa Blejk Lajvli zbog kog sam poželela da dam otkaz".

Kjersti je za taj susret rekla da je bio "najneprijatnija situacija" koju je ikada iskusila intervjuišući poznate. 

Naime, nedugo pre nego što su razgovarale, Blejk je otkrila da čeka bebu, pa joj je Kjersti čestitala na tome. 

"Čestitam ti na stomačiću", rekla je novinarka, na šta je Blejk sarkastično odgovorila: "Čestitam ja tebi na stomačiću". 

Kako je kasnije Kjersti otkrila, ona je dugo vodila borbu sa sterilitetom, zbog čega ju je takva opaska naročito pogodila. 

Međutim, intervju je nastavljen u atmosferi napetosti, a Lajvli i druga sagovornica Parker Posi, s kojom je igrala u filmu "Cafe Society", gotovo su ignorisale postavljena pitanja i nastavile da ćaskaju jedna s drugom.

U međuvremenu su obelodanjeni i drugi ispadi Blejk u komunikaciji s novinarima, ali to kao da je još više doprinelo popularnosti filma.

Umesto bojkota ostvarenja "Sa nama se završava", to je jedan od najgledanijih aktuelnih filmova na svetskim blagajnama, a tokom premijernog vikenda zaradio je 50 miliona dolara, samo u Americi. 

Ubrzo je po gledanosti nadmašio i ostvarenje "Dedpul i Vulverin" u kom glavnu ulogu igra suprug Blejk Lajvli Rajan Rejnolds, a najgledaniji je čak i u domaćim bioskopima.

Ovo je prvi put da u avgustu, koji je obično "spor" mesec, kada je reč o aktivnosti u bioskopima, dva filma pređu zaradu od 50 miliona dolara za vikend, a takođe i prvi put u poslednje 34 godine da u njima igra bračni par. To je poslednji put pošlo za rukom Brusu Vilisu sa "Umri muški 2" i Demi Mur sa filmom "Duh" 1990. 

Ko je Blejk Lajvli

Blejk Lajvli rođena je je rođena 25. avgusta 1987. godine u Los Anđelesu, u porodici iz sveta šou biznisa. Njen otac, Erni, bio je glumac i reditelj, a njena majka, Elejn, bila je agent za talente. Lajvli je najmlađa od petoro dece, i svi su glumci.

Tanjug/AP/Evan Agostini

Blejk Lajvli sa mužem Rajanom Rejnoldsom

Prvu ulogu još kao dete imala je u očevom filmu "Sandman" iz 1998, ali je uloga koja joj je otvorila vrata uspeha bila u blokbasteru "Sestre po farmerkama" iz 2005. Svega dve godine kasnije dobila je ulogu u hit tinejdž seriji "Tračara" donela joj je globalnu slavu. Serija prati grupu privilegovanih tinejdžera u Njujorku, među kojima Lajvli igra glavnu ulogu Serene van der Vudsen, moderne plavuše i nekoga ko je "osvešćen" u jednom takvom društvu.

Podstaknuta intenzivnim medijskim izveštavanjem, uključujući provokativno i kontroverzno fotografisanje u "Roling Ston" magazinu, "Tračara" je brzo razvila kultnu bazu obožavatelja, i mlada postava glumaca je postala sveprisutna na naslovnicama i veb-stranicama slavnih časopisa. Lajvi je postajala i modna ikona, koja je stekla ogroman uticaj na stilske trendove.

Ostvarila je i zapažene uloge u filmovima poput "Divljaci", "Bezvremena Adalajn", "Opasnost iz dubine" i "Slatka mala tajna".

Današnjeg supruga Rajana Rejnoldsa upoznala je na snimanju filma "Zeleni fenjer". Imaju četvoro dece - ćerke Džejms, Ines i Beti i sina Olina.

Komentari (0)

Magazin