Nauka

Ako još niste videli polarnu svetlost, ne tugujte: Naučnici očekuju taj fenomen više puta u narednom periodu

Komentari

Autor: AP, Euronews Srbija

20/10/2024

-

19:20

Ako još niste videli polarnu svetlost, ne tugujte: Naučnici očekuju taj fenomen više puta u narednom periodu
Ako još niste videli polarnu svetlost, ne tugujte: Naučnici očekuju taj fenomen više puta u narednom periodu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kako solarna oluja bude sve više jača, ubuduće se očekuje da će se na noćnom nebu ponovo pojaviti fenomen poznat kao Aurora brealis ili polarna svetlost, najavili su svemirski prognostičari ranije ove nedelje.

Snažne solarne oluje ove godine izazvale su svetlucave aurore mnogo južnije nego inače, ispunjavajući nebo nijansama ružičaste, ljubičaste, zelene i plave.

Sunce je trenutno u maksimalnoj fazi svog 11-godišnjeg ciklusa, zbog čega su sunčevi udari i polarna svetla učestalija. Očekivalo se da će ovaj aktivni period trajati još najmanje godinu dana, ali kada će solarna aktivnost dostići vrhunac neće biti poznato do nekoliko meseci nakon toga, prema NASA-i i Nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu SAD.

Ovaj solarni ciklus je doneo više šarenih aurora južnije, istakla je Keli Korek iz NASA-e.

"Još uvek bismo mogli da dobijemo neke dobre emisije u narednih nekoliko meseci", rekla je ona.

Takve oluje takođe mogu privremeno uticati na električne uređaje. Uoči početka sunčeve oluje, NOAA bi upozorila operatere na elektrane i svemirske letelice u orbiti.

U maju je NOAA izdala retko upozorenje na jaku geomagnetnu oluju. Oluja koja je pogodila Zemlju bila je najjača u više od dve decenije, stvarajući svetlosne prikaze širom severne hemisfere. Istog meseca, naučnici su zabeležili najveću baklju koja je eruptirala sa Sunca, ali Zemlja nije bila s puta.

Prethodni solarni ciklusi proizveli su oluje intenzivnije od majskih, tako da svemirski prognostičari pažljivo prate sunce kako bi se pripremili za bilo kakve velike poremećaje, rekao je Bill Murtagh iz NOAA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin