Nauka

Paunović: Srbija odlučna da obezbedu da AI tehnologije služe u svrhe mira, održivosti i prosperiteta širom sveta

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2024

-

11:15

Paunović: Srbija odlučna da obezbedu da AI tehnologije služe u svrhe mira, održivosti i prosperiteta širom sveta
Snežana Paunović - Copyright Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Generalna debata 149. skupštine Interparlamentarne unije (IPU) nastavljena je danas u Ženevi, a na njoj se obratila i potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović koja je istakla da je za Srbiju kontrolisano korišćenje nauke osnov nacionalne razvojne strategije i da je značajno ulagala u razvoj sektora informacionih i komunikacionih tehnologija (IT) koji je zabeležio rast u izvozu sa 375 miliona evra 2012. godine na više od četiri milijarde evra koliko se očekuje ove godine.

Ovogodišnja tema jesenjeg zasedanja je "Korišćenje nauke, tehnologija i inovacija radi mirnije i održive budućnosti". 

Paunović je dodala da se broj ljudi zaposlenih u ovom sektoru udvostručio na skoro 115.000, što ga čini sektorom sa najbržim rastom. 

"Srbija je 2019. godine postala prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja je usvojila Nacionalnu strategiju razvoja veštačke inteligencije, što ukazuje na našu posvećenost tehnološkim inovacijama. Takođe, 2021. godine smo uveli veštačku inteligenciju u nastavni plan i program osnovnih i srednjih škola, obezbeđujući na taj način da buduće generacije dobiju veštine neophodne da vode i oblikuju svet koji pokreće tehnologija. Srbija je 2021. godine bila jedna od samo 11 zemalja na svetu koja je imala veštačku inteligenciju u svojim nastavnim planovima i programima", istakla je Paunović.

Kako je navela, Srbija sve što radi, pokazuje da pristup inovacijama nije usmeren samo na ekonomski napredak, već na razvoj društva u kojem tehnologija služi čoveku.

Paunović je rekla, da danas uloga nauke, tehnologije i inovacija u oblikovanju mirnije i održivije budućnosti, nikada nije bila veća.

Dodala je da kao članovi IPU, svi imaju zadatak da vode promene na globalnom nivou.

"Izazovi našeg doba, kao što su klimatske promene, nejednakost i sukobi zahtevaju rešenja koja su hrabra, koordinisana i pre svega održiva. Samo zajedničkom posvećenošću nauci i tehnologiji možemo učiniti da takva budućnost postane realnost", rekla je ona.

Ona je dodala da u ovoj eri, tehnologija ne poznaje granice i da nam omogućava da komuniciramo, sarađujemo i zajedno rešavamo probleme, bez obzira na geografske granice. 

"Inovacija postaje suštinski značajan instrument za podsticanje mira i stabilnosti. Na primer, tehnologije zasnovane na veštačkoj inteligenciji se koriste na globalnom nivou za sprečavanje sukoba, ali se one primenjuju i kod sistema ranog upozoravanja za prirodne katastrofe, ali i kao instrumenti koji podstiču dijalog i razumevanje", rekla je ona.

Kako je dodala, Srbija je ponosna na to što je deo ovih globalnih napora, prepoznajući da je zajednički tehnološki napredak od suštinskog značaja za izgradnju mira na globalnom nivou.

"Srbija aktivno radi na podsticanju čiste energije i smanjenju karbonskog otiska. Ipak, napredak u korišćenju tehnologija poput veštačke inteligencije mora se ostvarivati na odgovoran način. Srbija je 2023. godine usvojila etničke smernice za veštačku inteligenciju čime je obezbedila da se u razvoju i primeni veštačke inteligencije poštuju ljudska prava i da se obezbedi pravičnost. Time smo se uskladili sa globalnim nastojanjima da se obezbedi da od tehnologije svi imaju korist i da niko ne bude zanemaren", dodala je ona.

Paunović: Etička tehnologija je ključ za izgradnju poverenja

Etička tehnologija je ključ za izgradnju poverenja i obezbeđivanje pravde, naglasila je Paunović.

"Međutim, izazove sa kojima se suočavamo ne može rešiti nijedna nacija samostalno, a globalna saradnja je od ključne važnosti, a Srbija aktivno doprinosi međunarodnim okvirima koji su osmišljeni da bi se potencijal tehnologije kontrolisano koristio za opšte dobro. Pridružili smo se Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju 2022. godine i čast nam je što smo izabrani da njime predsedavamo 2025. godine", dodala je potpredsednica Narodne Skupštine. 

Kako je navela, to pokazuje posvećenost Srbije odgovornom upravljanju veštačkom inteligencijom i odlučnost da obezbedi da te tehnologije služe u svrhe mira, održivosti i prosperiteta širom sveta.

"IPU, kao jedinstvena platforma za globalnu saradnju, igra ključnu ulogu u ostvarivanju ovih ciljeva. Zajedno, kroz saradnju, možemo kontrolisano koristiti snagu inovacija za rešavanje najtežih izazova našeg doba", rekla je ona.

Paunović je zaključila da je Srbija spremna da obavi svoj deo zadatka. U Ženevi je danas u toku drugi dan Generalne debate 149. skupštine IPU, koja će trajati do 17. oktobra.

Interparlamentarna unija je najstarija međunarodna parlamentarna organizacija i predstavlja najveći forum parlamentaraca u kojem se vodi dijalog o miru i saradnji među narodima, koji neguje i unapređuje koncept predstavničke demokratije, uspostavlja kontakte i razmatra pitanja od međunarodnog značaja.

Srbija je bila domaćin 141. zasedanja ove Unije 2019. godine. Ima 180 zemalja članica, a Srbija je njen punopravni član od 1891. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin