Nauka

Minerali – svedoci istorije: Titova kolekcija u Prirodnjačkom muzeju pruža uvid u geološko bogatstvo i rudarsku istoriju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2024

-

21:48

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Mineralna blaga Jugoslavije: primerci iz poklon zbirke Josipa Broza Tita" otvorena je u utorak uveče u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, gde traje do marta 2025. godine. 

Minerali iz ove zbirke pružaju uvid u geološko bogatstvo i rudarsku istoriju bivše Jugoslavije.  Ona ne samo da predstavlja važne lokalitete i minerale karakteristične za svaku republiku SFRJ,  već i oslikava razvoj rudarske industrije u posleratnom periodu.  

Oko 850 minerala je izloženo, a posetioci mogu da vide mnogobrojne poklone koje je od drugih državnika dobio Josip Broz Tito.

"Najzanimljiviji deo izložbe su verovano minerali iz rudnika Trepča kod Kosovske Mitrovice, svetski čuvenim po rudarenju olova i cinka. Ono što ga izdvaja od ostalih rudnika jeste lepota mineralnih formi – kvarc, saleriti, galeniti...", kaže za Euronews Srbija autor izložbe Aleksandar Luković.

Tanjug/Bora Milićević

 

Izložba je nastala je kao rezultat saradnje Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i muzeja Jugoslavije, a mnogi eksponati su pokloni koje je predsednik Tito dobio iz različitih, pre svega afričkih, država, na primer Zambije.

"Ovde posetioci mogu da vide reprezentativne primerke različitih ležišta te zemlje. Možemo da vidimo lepe malahite, kvarčeve, pirotine – minerale koji sureprezenti mineralnog blaga Zambije", objašnjava sagovornik.

Luković je istakao da je bio dugotrajan, skoro trogodišnji posao na reviziji zbirke predsednika Tita, a na izložbi je predstavljen njen deo, kojim su predstavljena skoro sva jugoslovenska ležišta, poput rudnika Bor, Majdanpek, Stolice, Idrija ili istarskih rudnika.

Prema njegovim rečima, do kraja godine bi trebalo da se pojavi monografija o zbirci, a među eksponatima izložbe su i državnički pokloni iz Sovjetskog Saveza, Indije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja.

Između ostalog svi koji posete izložbu moći će da vide maketu rudnika iz 1949. godine. "U pitanju je rudnik Ljubija,  koji se nalazi u blizini Prijedora u Bosni i Hercegovini. Ovakvu maketu bi danas bilo veoma teško napraviti", dodaje sagovornik.

Komentari (0)

Magazin