Nauka

Kinezi predstavili nova astronautska odela: "Napravljena su tako da izgledamo snažno i lepo kad zakoračimo na Mesec"

Komentari

Autor: CNN

01/10/2024

-

09:24

Kinezi predstavili nova astronautska odela: "Napravljena su tako da izgledamo snažno i lepo kad zakoračimo na Mesec"
Kinezi predstavili nova astronautska odela: "Napravljena su tako da izgledamo snažno i lepo kad zakoračimo na Mesec" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je napravila prvi korak ka svom ambicioznom cilju slanja astronauta na Mesec do 2030. godine i predstavila specijalno dizajnirana odela, koja će njihova posada nositi u ključnoj misiji.

Crveno-beli skafanderi predstavljeni prethodnog vikenda osmišljeni su tako da štite od ekstremnih temperatura na Mesecu, ali i radijacije i prašine, dok istovremeno pružaju dovoljno fleksibilnosti za obavljanje različitih zadataka, prenosi CNN.

Odelo je opremljeno kamerom dugog i kratkog dometa, konzolom i vizirom, a njegove mogućnosti demonstrirali su iskusni kineski astronauti Džai Džigang i Vong Japing.

Nova tehnologija privukla je pažnju širom sveta, a Ilon Mask, lider kompanije SpaceX podelio je snimak sa kineske konferencije uz objavu: "U međuvremenu, u Americi (Federalna uprava za avijaciju) guši nacionalni svemirski program kafkijanskom dokumentacijom!", aludirajući na to kojom brzinom Kina radi na svom programu u poređenju sa SAD.

Kina je intenzivno radi na uspostavljanju svoje pozicije kao važnog igrača u svemirskoj trci i do sada je za kratko vreme izvela niz kompleksnih i uspešnih lunarnih misija sa robotskim lenderima. 

Zbog tanke atmosfere Meseca, njegovo tlo izloženo je i ekstremnoj toploti usled Sunčevog zračenja i ekstremnoj hladnoći. Na primer, blizu njegovog ekvatora tokom dana zabeležene su temperature i do 121 stepen Celzijusa, a tokom noći -133 stepeni.

"Za razliku od misija u niskoj Zemljinoj orbiti, astronauti će biti u surovom prirodnom okruženju na Mesecu tokom lunarnih aktivnosti van vozila. Kompleksni faktori okruženja poput visokog vakuuma i niske gravitacije, prisustva mesečeve prašine, kompleksnog terena, visokih i niskih temperatura i snažnog zračenja, uticaće na njihov rad i zaštitu", izjavio je Vu Džićijang koji je deo tima dizajnera zaduženih za osmišljavanje novih odela.

On i njegove kolege vodili su računa i o estetici, kao i simbolici koje odelo nosi, pa su tako crvene pruge na rukavima inspirisane trakama letećih apsara, odnosno božanstava koja su predstavljena na drevnim umetničkim delima u gradu Dunhuang na zapadu zemlje. 

Ističu i da odelo izgleda tako da "mi Kinezi izgledamo snažno i lepo kad zakoračimo na Mesec".

Kina takođe planira da kod južnog pola Meseca uspostavi prvu bazu sa posadom i to do 2040. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin