Nauka

Ne, dinosaurusi nisu preplivali okean: Kako su se podudarni drevni otisci stopala našli na dva različita kontinenta

Komentari

Autor: Science Daily

29/08/2024

-

21:21

Ne, dinosaurusi nisu preplivali okean: Kako su se podudarni drevni otisci stopala našli na dva različita kontinenta
Ne, dinosaurusi nisu preplivali okean: Kako su se podudarni drevni otisci stopala našli na dva različita kontinenta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni tim istraživača predvođen paleontologom Luisom L. Džejkobsom Južnog metodističkog univerziteta pronašao je fosilizovane otiske stopala istih jedinki dinosaurusa iz ranog perioda krede i to na dva različita kontinenta.

Možda bi neko pomislio da su dinosaurusi našli način da preplivaju okean, ali je zapravo reč o tragovima nastalim pre nego što su se razdvojili Afrika i Južna Amerika, pre više miliona godina.

"Utvrdili smo da su u pogledu starosti, ovi tragovi veoma slični. U pogledu oblika, gotovo su identični", rekao je Džejkobs, prenosi Science Daily.

Tragovi su bili utisnuti u blato na dnu drevnih reka na superkontinentu Gondvani, a sada se nalaze 6.000 kilometara udaljeni jedni od drugih.

"Jedna od najmlađih i najužih geoloških povezanosti između Afrike i Južne Amerike je lakat na severozapadu Brazila, koji se uklapa uz obalu današnjeg Kamerona duž Gvinejskog zaliva. Dva kontinenta su bila povezana duž tog uskog poteza, tako da su životinje na obe strane mogle potencijalno da pređu s jednog na drugi", objašnjava Džejkobs.

profimedia

Gondvana

Većina tragova potiče od troprstih dinosaurusa, najverovatnije sauropoda ili ornitiskija.

Studiju je objavio Muzej prirodne istorije i nauke u Novom Meksiku u čast pokojnog paleontologa Martina Loklija, koji je proveo veliki deo karijere proučavajući fosilizovane tragove dinosaurusa.

Razdvajanje kontinenata

Afrika i Južna Amerika počele su da se razdvajaju pre 140 miliona godina, izazivajući rasede u Zemljinoj kori i to duž već postojećih naprsnuća. Kako su se tektonske ploče ispod tih kontinenata razdvajale, magma iz Zemljinog mantla se izdigla na površinu, stvarajući novo okeansko dno, a kontinenti su se međusobno udaljavali.

Na posletku je Južni Atlantski okean ispunio prazninu između novoformiranih teritorija.

Pre nego što je presečena spona između Afrike i Južne Amerike, "reke su tekle i jezera se formirala u basenima", kaže Džejkobs.

"Biljojedi su se hranili biljkama i podržavali lanac ishrane. Blatnjavi sedimenti ostali iza reka i jezera, u kojima su se našli tragovi dinosaurusa, ukazuju da su u ovim rečnim dolinama bile specifični saobraćajnice kojima su različiti oblici života putovali između kontinenata pre 120 miliona godina", zaključuje stručnjak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin